Mast na hlebu smo obožavali kao deca: Vreme je da je ponovo mažete, nutricionistkinja otkrila za šta je dobra

Mnogi ljudi misle da je mast loša i nezdrava, ali istina je upravo suprotna…

Monika Reinagel je svetski poznata nutricionista koja često daje savete o zdravoj ishrani i razbija mitove o hrani. Otkrila je koje namirnice, iako verujemo drugačije, možemo češće da konzumiramo.

Crna kafa

Pokazalo se da je redovna konzumacija crne kafe dobra za povećanje dobrog holesterola i smanjenje upale. Kafa je bogata antioksidansima koji štite srce i ćelije, a ako ne preterujete, nema potrebe da je isključujete iz svakodnevne ishrane, piše City Magazine.

Odrezak

Crveno meso, Reinagel tvrdi, ima lošu reputaciju iz svih pogrešnih razloga. File minjon i flambirani biftek su rezovi koji su nutritivno veoma jaki i stoga dobri za zdravlje srca. Crveno meso je dobar izvor proteina, gvožđa, vitamina B grupe, cinka i drugih hranljivih materija, a sadrži i mononezasićene masti, slične onima iz maslinovog ulja, pa se preporučuje njegova konzumacija.

Svinjska mast

Brojne studije su pokazale da svinjska mast ima 33% manje zasićenih („loših”) masti od putera, dvostruko više „dobrih” mononezasićenih masti i tri puta veći udeo omega 3 masnih kiselina. Iako nutricionista savetuje da primarni izvor masti ostane maslinovo ulje, ona ne vidi ništa loše u tome što je svinjska mast druga na vašoj listi. BBC piše da je svinjska mast odličan izvor vitamina B i minerala.

Krompir

Ako smanjujete količinu soli koju unosite u toku dana, trebalo bi da povećate unos kalijuma, savetuju nutricionisti. Jedite sveže voće, povrće i integralne žitarice, a jedan od najboljih izvora kalijuma je krompir.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

hranamastsvinjska mast
Komentari (0)
Dodaj komentar