Mazali ste svinjsku mast na hleb, a danas je izbegavate? Grešite!

Monika Reinagel, svetski poznata nutricionistkinja koja često daje savete o zdravoj ishrani, otkrila je da su neka ustaljena mišljena o hrani, u koja verujemo ceo život, zapravo pogrešna.

Otkrila je koje namirnice, za koje se redovno misli da su štetne, možemo konzumirati češće.

Kafa

Konzumacija ‘obične’, crne kafe pokazala se dobrom kad je reč o povećanju dobrog hkolesterola u telu i smanjenju upala. Kafa je bogata antioksidansima koji štite srce i ćelije, a ako ne preterujete u njenoj konzumaciji, nema potrebe da je izbacite je iz dnevnog plana ishrane.

Odrezak

Crveno meso, tvrdi Reinagel, ima lošu reputaciju iz sasvim pogrešnih razloga. File minjon i flam odrezak komadi su koji su nutritivno vrlo „jaki“ i zbog toga dobri za zdravlje srca. Crveno meso je dobar izvor proteina, gvožđa, vitamina B grupe, cinka i ostalih nutrijenata, a sadrži i mononezasićene masnoće, slične onima iz maslinovog ulja pa se preporučuje njegova konzumacija.

Svinjska mast

Brojna istraživanja pokazala su da svinjska mast ima 33% manje zasićenih („loših“) masti od maslaca, dvaput više onih „dobrih“, mononezasićenih i tri puta veći udeo omega 3 masnih kiselina. Iako nutricionistkinja savetuje da primarni izvor masnoća ostane maslinovo ulje, ne vidi ništa loše u tome da vam svinjska mast bude druga na listi. BBC piše da je svinjska mast odličan izvor vitamina B i minerala.

Krompir

Ako smanjujete količinu soli koju konzumirate u danu, trebalo bi da povećate unos kalijuma, savetuju nutricionisti. Jedite sveže voće, povrće i integralne žitarice, a jedan od najboljih izvora kalijuma je krompir.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

hranaihranakafamast
Komentari (0)
Dodaj komentar