Med kao hrana i lek (2)

Glukoza je glavni šećer u čovekovom organizmu, jer se svi šećeri moraju pretvoriti u nju, pa se onda koristiti kao energetska materija ili se skladišti u depoima u jetri i mišićima. Jetri je posebno zanimljiva fruktoza, koja ne provocira insulinski odgovor i brzo popunjava sve rezerve.

To je važno kada je potreba za šećerima jaka, u aktivnostima poput učenja ili fizičkog vežbanja.

Nedostatak šećera u jetri primetićemo po mentalnom zamoru u treningu, nemogućnosti fokusiranja na trening i odsustvu pažnje koji su posledica iscrpljenih rezervi u jetri, glavnom snabdevaču mozga i ostatka nervnog sistema.

Kada nervni sistem ne radi svim svojim kapacitetom, izostaju jake kontrakcije mišića, a maksimalna snaga se ne može proizvesti, bez obzira na stanje muskulature. Dakle, idealni izvor energije može biti baš med. Bitan je način njegovog uzimanja, pa se zato moraju poštovati osnovna pravila.

Med se uzima drvenom ili plastičnom kašičicom, nikako metalnom. Najbolje ga je rastvoriti u mlakoj vodi, ali nikako u toplijoj od 45 stepeni, kako ne bi izgubio hranljiva svojstva. Naime, iznad ove temperature, razgrađuju se enzimi invertaza i dijastaza, čime se gube lekovita svojstva i ostaju samo neke mineralne materije, malo termostabilnih vitamina i, naravno, šećeri.

Ukoliko se med uzima direktno, treba ga malo zadržati u ustima, jer će u tom slučaju mnoge supstance biti rastvorene već u ustima i direktno će preko sluzokože biti ubačene u krvotok. Postiže se efekat sličan kao prilikom ubrizgavanja hranljivih materija injekcijom, samo što je ovaj način mnogo prijatniji.

Energetska vrednost meda je oko 1000 J, a optimalna dnevna doza se procenjuje na 100 grama, za odrasle muškarce (teške 75 kg, po standardu), podeljeno u tri uzimanja u toku dana. Ujutru se preporučuje oko 30 grama, tokom dana 40 i uveče opet 30 grama. Za žene je doza manja, srazmerno razlici u telesnoj težini, dok se deci preporučuje 50 grama dnevno. Ako tražimo dobar karbo-napitak, rastvor meda je idealan izbor. Ukoliko su nam potrebni prosti ugljeni hidati, opet se preporučuje med.

Saznajte više o medu…

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

lekmedmlecpcelepcelinji otrovpropolis
Komentari (12)
Dodaj komentar
  • Boris Đorđević

    To za metalnu kašičicu su izmislili oni koji veze sa pčelarenjem nemaju. Možete jesti čime hoćete. Ukoliko je tačno to što te „sveznalice“ pričaju, onda med koji jedu ljudi nema nikakva korisna svojstva. Med se vadi – vrca, tako što se koristi metalna centrifuga. Med je više minuta u kontaktu sa metalom tom prilikom, nekad možda i više sati. Jedite med, nije važno da li je kašičica metalna!

  • Miloš Ovčarević

    Jednom prilikom sam našao med od bumbara koji je po meni mnogo lepši od pčelinjeg, pa da li ima razlike između njih?

  • Nebojša Popović

    Zašto ne bi trebalo uzimati med metalnom kašičicom?

  • Marko Marković

    Nedavno sam nabavio proizvod na bazi meda koji se zove.

  • Vladimir N

    Med ne treba da se jede metalnom kašikom jer pri dodiru meda sa metalom dolazi do jedne hemijske reakcije (jonizacije) i deo metalnih čestica se spoji sa medom i unese zajedno sa njim u organizam, a metal u organizmu može biti prilično štetan.

  • Ena Minić

    Zašto med ne sme da se uzima metalnom kašikom?

  • Dragana Jovanović

    Da li se med preporučuje osobama koje su imale operaciju raka dojke ili se ne preporučuje? Naime, slušala sam neke ljekare koji ne preporučuju konzumaciju meda. Zahvalna.

  • Daut Shaqiri

    Zašto se med ne može uzimati metalnom kašikom? Kako se koristi protiv prehlade? Zašto trudnice ne mogu koristiti med? Puno hvala.

  • Vladan Trailović

    Moja porodica se bavi pčelarstvom od 1941. godine. Moj brat i ja smo to uspešno nastavili. Sada imamo preko 250 košnica. Moja supruga je za vreme obe trudnoće jela i med, i mleč, i polen. Imam dva, hvala Bogu, veoma zdrava deteta koja još nisu išla kod lekara i još nisu primila nijednu injekciju, osim redovnih vakcina. Med je zdrav i potrebno je da se jede u trudnoći.

  • Nataša Erceg

    Mene interesuje zašto se med ne preporučuje u trudnoći. Ja sam u drugom stanju i rekli su mi da ne smijem da koristim med. Unapred zahvalna, Nataša.

  • Ivana Burzan

    Veliki pozdrav! Ja sam student Dif-a i smatram da je veoma značajan unos šećera u organizam pa bih stoga preporučila med koji ne samo da je ljekovit, već i zadovoljava potrebe organizma za šećerom. Veoma mi se dopao članak o medu. Još jednom, srdačan pozdrav!

  • Slobodan Živković

    Zašto ne može da se uzima metalnom kašikom?