Mediteranskom ishranom protiv gojaznosti

Stalno viđamo reklame koje obećavaju magična rešenja za smanjenje težine za nekoliko dana, nedelja ili meseci. Ali šta se nakon tog perioda događa? Da li osobe koje koriste ove preparate nastave da mršave nakon završetka dijete ili se težina ponovo vraća, čak dodaju kilogrami i preko stare težine?
Tim izraelskih naučnika pratio je četiri godine grupu učesnika tokom jedne dvogodišnje studije na radnim mestima u pokušaju da odgonetne šta se događa nakon dijeta. Učesnici studije pratili su jedan od tri plana za mršavljenje:

  • dijetu sa malim unosom masti i malim unosom kalorija
  • mediteranski dijetu sa malim unosom kalorija
  • dijetu sa malim unosom ugljenih hidrata i ograničenim unosom kalorija

Od ove tri dijete, mediteranska je imala najveće rezultate, ali su i osobe na drugim dijetama prilično dobro napredovale. Mediteranska dijeta bogata je voćem, povrćem, integralnim žitaricama, mahunarkama, zdravim mastima kao što su one iz maslina i umerenim količinama alkohola. Ona takođe podrazumeva smanjen unos slatkiša, mesa i zasićenih masti kojih ima u maslacu.
Među učesnicima je bilo 86% muškaraca, a većina je bila prilično gojazna kada je studija započeta. Supružnici ispitanika takođe su bili dobro informisani o dijetama kako bi napredak mogao da se postigne i kod kuće.
Posle dve godine, 85% učesnika i dalje je pratilo dijetetski plan. Učesnici koji su bili na mediteranskoj dijeti i dijeti sa malim unosom ugljenih hidrata izgubili su više kilograma od onih na dijeti sa malo masti. Četiri godine nakon završetka studije, 67% je i dalje pratilo plan ishrane, a 11% prešlo je na drugi plan. Ostalih 22% nije nastavilo sa dijetama.
Mediteranska dijeta je pobedila
Svi su povratili malo težine koju su izgubili tokom studije, ali su svi bili mršaviji nego na početku studije. Najveći gubitak težine zabeležen je sa mediteranskom dijetom i dijetom sa malim unosom ugljenih hidrata za svih 6 godina koliko je težina ispitanika praćena – sa mediteranskom ishranom u proseku 3 kg i sa manje ugljenih hidrata u proseku 2 kg. Kod svih učesnika nivo holesterola je znatno poboljšan.
"Naša studija pokazuje da mediteranska dijeta i dijeta sa malim unosom ugljenih hidrata ima bolje efekte (kada je u pitanju holesterol) i da se kilogrami manje vraćaju", kaže istraživač Den Švarcfuhs, lekar Negev centra za nuklearna istraživanja u Dimoni, Izrael. "Kada osoba treba da promeni životne navike, pokušavam da skrojim dijetu tako da ishrana bude u skladu sa tim šta ta osoba voli kada je u pitanju mediteranska hrana ili hrana sa malo ugljenih hidrata."
Švarcfus kaže da je studija realna i u pogledu gubitka težine i po svom uticaju na zdravlje. Čak i činjenica da je studija sprovedena na radnom mestu doprinosi činjenici da je ovakva dijeta realna i moguća. "Kada se bavite promenama životnih navika, radno mesto je odlična osnova za takve promene, jer smo veći deo dana na poslu." Nakon dve godine dijete, ispitanici nisu bili primorani da se pridržavaju ovih planova ishrane, a rezultati su i nakon 4 godine imali pozitivne efekte.
Zadržavanje i težina
"Skoro svako može da smrša, ali teži deo je da se težina ne vrati", kaže Nensi Koperman, direktor javne zdravstvene inicijative Long ajlend jevrejskog zdravstvenog sistema u Grejt Neku, Njujork. "Mediteranaska dijeta je izgleda pobednik", kaže ona. "Ovo je dijeta sa kojom može da se živi, duže vremena, i koja ima pozitivne psihološke efekte."
Najvažnije je izabrati ishranu koje se možete pridržavati dugi niz godina, sa namirnicama koje volite i koje možete da jedete svakoga dana. To će vas dovesti do dugoročnih rezultata. Osim toga, važno je zdravu ishranu kombinovati sa redovnom fizičkom aktivnošću.
I ovo istraživanje pokazuje da kratkoročne dijete bilo kakvog oblika i intenziteta ne donose dugoročne rezultate, a da promena životnih navika i ishrane prilagođene svakom pojedincu daju rezultate u borbi za zdravlje i u borbi protiv gojaznosti.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

dijetegojaznostkalorijemaslinovo uljemediteranska ishranapovrćevitaminivoćezdrava hranazdrava ishrana
Komentari (1)
Dodaj komentar
  • Dragana Ivković

    Htela bih da pohvalim članak jer je mediteranski način ishrane izuzetan, a u prvom redu zdrav. Ja već više od tri godine primenjujem ovaj način ishrane, osećam se bolje i održavam težinu. S obzirom na to da imam 53 god, kad je metabolizam sve sporiji, a zdravlje lagano slabi, ovo je izuzetno značajno. Zato preporučujem prelaz na mediteranski način ishrane, a vrlo brzo će se uočiti i rezultati.