Minerali u ishrani od A do Š (2)

Dnevne potrebne količine minerala u ishrani uglavnom su minimalne, ali značajne. Međunarodne zdravstvene organizacije poručuju: minimalne dnevne potrebe ili preporučene dnevne doze su individualne i okvirne, a zavise od starosti osobe, pola, težine ili vrste bolesti za koju se preporučuju.
Navodimo neke od minerala koji su potrebni našem organizmu i u kojim se namirnicama nalaze.
Natrijum
Natrijum i njegove soli sadrže: školjke, bela riba, melasa, sveže povrće, pirinač, celer, šargarepa, artičoke i žitne pahuljice.
Ovaj mineral je potreban organizmu za održavanje telesnih tečnosti i pozitivno utiče na cirkulaciju krvi.
Nikl
U namirnicama ga ima veoma malo, a u malim količinama u organizmu pomaže pri delovanju enzima.
Selen
Sadrže ga: mleko, mlečni proizvodi, meso, živina, riba, koštunjavo voće, integralne žitarice, povrće, pirinač, školjke, pečurke i beli luk.
Pomaže u sledećim tegobama: alergija, astma, rak, hipertireoza, neplodnost, impotencija, makulkarna degeneracija, problemi sa prostatom.
Sumpor
Ima ga u kupusu i jabukama. Nalazi se i u nekim mineralnim (banjskim) vodama.
Koristi se za inhalaciju kod nekih bolesti, ali i u lečenju kožnih bolesti. Upotrebljava se za proizvodnju bezalkoholnih pića i konzerviranje hrane.
Fluor
Ima ga u jabukama, mleku i mlečnim proizvodima. Povoljno deluje na rast i očuvanje zuba i kostiju.
Fosfor
Fosfor sadrže sledeće namirnice: žumance jajeta, riba, beli luk, školjke, meso, kukuruz, brusnica, živinsko meso, žitarice, mahunarke, soja, mleko i mlečni proizvodi.
U organizmu učestvuje u pretvaranju belančevina u aminokiseline kao i za asimilaciju masti i ugljenih hidrata.
Hlor
Ima ga u jabukama, a sastavni je deo kuhinjske soli. U manjim količinama je značajno njegovo prisustvo u ishrani. Koristi se kao začin i za konzerviranje hrane, a služi za regulisanje vode u organizmu.
Hrom
Hroma ima u siru, kukuruzu, junetini, crnom hlebu, integralnim žitaricama i kvascu. Reguliše preradu šećera u krvi, smanjuje rizik od infarkta i reguliše nivo holesterola u krvi.
Cink
Cink sadrže: mleko, mlečni proizvodi, krompir, riba, školjke, meso, žitarice, mahunarke, korenasto povrće, beli luk, pasulj, živinsko meso i semenke.
Koristi se u lečenju: akni, bronhitisa, hroničnog umora, prehlade, gripa, herpesa, ekcema, hemoroida, pada imuniteta, neplodnosti, hipertireoze, impotencije, makularne degeneracije, sinuzitisa.
Stručnjaci preporučuju sledeće kombinacije vitamina i minerala:

Vitamin D, cink, kalcijum i magnezijum
Gvožđe, bakar i vitamin C
Vitamin B, fosfor, kalcijum i magnezijum
Cink, bakar i vitamin A
Selen i vitamini A, C i E
Minerali su potrebni organizmu u veoma malim količinama, a pozitivno utiču na zdravlje.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

minerali
Komentari (0)
Dodaj komentar