Mislite da hrana iz konzerve nije zdrava? Varate se, evo koja je najzdravija

Tokom pandemije mnogi su počeli da kod kuće ‘skladište’ zalihe ​​sredstva za dezinfekciju, toalet papira i konzervirane hrane koja je trebalo da ih prehrani za vreme karantina, ako se prodavnice nekim čudom isprazne. I premda se sad već ta pomama stišala, mnogi će u svojim ostavama uvek imati barem par konzervi gotovih jela.

Konzerviranje hranu održava svežom i jestivom, naročito onu koja je sklona razvoju raznih patogena, a u procesu konzerviranja namirnice prolaze i proces sterilizacije. ‘Rezultat je, na žalost, značajan gubitak nutrijenata, ali jednom kad se konzervira voće ili povrće tako može stajati godinama, sigurno od opasnih mikroorganizama’, objašnjava nutricionistkinja dr. Džes Kording i otkriva koja je prema mišljenju struke najzdravija konzervirana hrana.

To su sigurno, kaže, sardele u konzervi ili sardine, ali i druga konzervirana riba koja je pristupačan izvor proteina, ali i održiva i ne zahteva dugu pripremu ili kuvanje. Dodavanje konzervirane ribe u ishranu ima brojne zdravstvene prednosti. ‘Konzervirane sardele obično imaju manje žive od mnogih drugih vrsta ribe i smatraju se jednim od najboljih izbora morske hrane, naročito ako vam sveža nije dostupna’, rekla je Kording.

S njima, dodaje, unosimo veliku količinu proteina, vitamina D i protivupalnih omega-3 masnih kiselina, a maslinovo ulje daje mono nezasićene masti zdrave za srce, objašnjava ona.

Kako jesti srdele? Zdravstvene smernice nedeljno preporučuju dve do tri porcije ribe s niskim udelom žive, a Kording preporučuje da se pomeša sa testeninom, sirom ili krekerima za užinu. ‘Lično najviše volim da ih izgnječim viljuškom i jednostavno ubacim u salatu’, rekla je Kording za Mind Body Green, a postoji i bezbroj drugih načina da se sardela iz konzerve ukomponuje u ishranu, prenosi Večernji list.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

hranaishranakonzervazdravlje
Komentari (0)
Dodaj komentar