Mislite da vas neće vas ugojiti, ne sluteći da su veoma štetni

Prisutnost veštačkih zaslađivača danas je veoma rasprostranjeno u mnogim proizvodima. Ima ih u hrani, sokovima, gaziranim napicima, energetskim pićima, a mogu se naći čak i u lekovima protiv bolova ili visoke temperature. Ono što treba naročito da nas zabrine jeste da ih ima i u porizvodima namenjenim deci.

Do sada se smatralo da pozitivno utiču na mršavljenje, što je jedan od glavnih razloga za njihovu primenu (skoro po svaku cenu), a ostale štetne uticaje svi su ili svesno prihvatali ili zanemarivali.

Istraživanje pokazuje da veštački zaslađivači mogu biti povezani sa povećanjem telesne težine, jer se zbog manjeg sadržaja kalorija u odnosu na šećer koriste kao zamena, ali u mnogo većim količinama. Kao potvrda toga navodi se primer sve veće potražnje i potrošnje aspartama, saharina, stevije i sličnih zaslađivača.

Neka ranija istraživanja sugerisala su da veštački zaslađivači mogu ometati sposobnost organizma da metabolizuje šećer, kao i kontrolu apetita.

Studije rađene na životinjama pokazala su da dugotrajna izloženost veštačkim zaslađivačima dovodi do većeg konsumiranja hrane i veće telesne težine. Istraživači su ovakve rezultate pokušali da objasne analizom sedam različitih prethodnih istraživanja sa 1003 učesnika koji su praćeni u proseku 6 meseci.

Pokazalo se da ne postoje jasni dokazi da su veštački zaslađivači dobri za kontrolu telesne težine. Takođe, ukazuje se i na moguću povezanost veće upotrebe veštačkih zaslađivača i povećanja indeksa telesne mase (BMI), većeg rizika od dijabetesa, bolesti srca i visokog krvnog pritiska.

Međutim, neka medicinska udruženja i ustanove osporavaju navode iz ovog istraživanja jer se smatra da se ne mogu svi veštački zaslađivači svrstati u jednu grupu već da treba ispitati sastav i namenu svakog zaslađivača zasebno, uporediti efekat sa šećerom pa onda izvući mišljenja i donositi zaključke.

Danas naučnici u većini zemalja sveta kao i agencija za bezbednost hrane Evropske unije smatraju da su veštački zaslađivači bezbedni pa je samim tim i njihova široka primena dozvoljena.

Napomene

Pomenuto istraživanje osporava većinu dokaza dosadašnjih istraživanja o bezbednosti veštačkih zaslađivača za organizam. Ukazuje se potreba za većom i obuhvatnijom studijom koja će sve dokaze iz prethodnih studija, uključujući i ovu, analizirati i pokazati kako koristiti veštačke zaslađivače.

Još jednom se vidi da „veliki proizvođači“ koji dosta zarađuju na svojim proizvodima mnogobrojnim reklamama hvale svoje proizvode pa čak i „naručuju ciljna i ograničena“ istraživanja kako bi dokazali da su njihovi proizvodi bezbedni, a sve drugačije rezultate kritikuju ili „poklapaju“ svojim istraživanjima ili izjavama.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

apetitbolesti srcadijabetesmrsavljenjevisok krvni pritisak
Komentari (0)
Dodaj komentar