Može da bude i štetan: Ruski kardiolog otkriva ko ne bi trebalo da jede beli luk

Beli luk je izuzetno zdrav, pomaže kod regulacije šećera u krvi, štiti od gljivičnih infekcija i patogenih bakterija, virusa i parazita otpornih na lekove. Njegov glavni sastojak je alicin koji jača imunitet, ali i kardiovaskularni sistem. Beli luk je zdrav kada se jede sirov, a ruski kardiolog Svetlana Pavličen savetuje da barem 10 minuta ostavimo iseckan beli luk da odstoji, kako bi alicin delovao u punoj jačini.

„Beli luk duguje svoj miris polifenolu alicinu koji sadrži sumpor. Ima važnu ulogu u prevenciji kardiovaskularnih bolesti. Kada uđe u krv, alicin je uključen u sintezu vodonik sulfida, koji opušta zidove krvnih sudova, i pomaže u normalizaciji krvnog pritiska. Ceo beli luk ne sadrži alicin, on se formira kada čen dođe u kontakt sa vazduhom. Iseckani beli luk treba izgnječiti i ostaviti 10-15 minuta pre upotrebe u kuvanju“, rekla je doktorka i upozorila na komplikacije koje može izazvati konzumacija belog luka.

„Beli luk je prilično agresivan proizvod, pa ga ne treba jesti na prazan stomak. Može oštetiti sluzokožu želuca i jednjaka. Beli luk je kontraindikovan kod pacijenata sa inflamatornim oboljenjima gastrointestinalnog trakta u akutnoj fazi“, tvrdi doktorka i podseća da ga ne treba kombinovati sa lekovima koji se koriste za lečenje problema sa cirkulacijom, razređuju krv i time sprečavaju staranje ugrušaka. Takođe, u toku trudnoće ili dojenja, uzimanje belog luka kao leka nije preporučljivo.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

beli lukstetnost
Komentari (0)
Dodaj komentar