Najbolja „muška hrana“: Nenormalno povećava libido i čuva prostatu

Tikvice pripadaju vrsti Cucurbitaceae, a u botaničkom smislu smatraju se voćem. Ipak, u kuhinjama širom sveta, a tako i u Srbiji, spremaju se kao i ostatak povrća.

Odlikuju se duguljastim oblikom i zelenom kožom, što ih čini veoma sličnim krastavcima. Njihov plod je bogat hranljivim materijama, pa ih treba češće uključivati u jelovnik, piše Punkufer.hr.

1. Stimuliše varenje

Tikvice su dobar izvor dijetalnih vlakana, zbog čega se ovo letnje povrće preporučuje osobama koje pate od zatvora. Ne samo da zasićuje i stimuliše varenje, već i čisti creva od toksina.

2. Pomaže kod gubitka težine

Tikvice su dijetetska namirnica jer više od 90 odsto voća čini voda. Stoga nije iznenađujuće što u sto grama ima samo 16 kalorija. Najbolje ih je lagano propržiti na nekoj zdravoj masnoći sa drugim letnjim povrćem.

3. Snižava krvni pritisak

Tikvice su odličan izvor vitamina B i C i kalijuma, koji reguliše rad srca, snižava krvni pritisak i sprečava razne bolesti krvotoka. Imajte na umu da se većina hranljivih materija nalazi u kožici, pa nemojte guliti voće tokom pripreme.

4. Ubrzava zarastanje rana

Ovo letnje povrće takođe ima značajne količine mangana, koji je ključan za proizvodnju aminokiseline prolina. Prolin podstiče stvaranje kolagena u koži i čini je zdravijom, ali i ubrzava proces zarastanja rana na ovom najvećem ljudskom organu.

5. Čuvar prostate

Tikvice se mogu nazvati i pravom muškom hranom. Mangan u tikvicama blagotvorno utiče na povećanje libida, dok fitonutrijenti smanjuju simptome uvećane prostate, što muškarcima otežava mokrenje, a ponekad i polni odnos.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

ishranamuskarci
Komentari (0)
Dodaj komentar