Najčešće greške u kuhinji (1)

Kada u supermarketu kupujemo namirnice za nedeljni period, to nam pruža osećaj sigurnosti i zadovoljstva. Mnogo je bolje osloniti se na sopstvenu kuhinju nego na kioske brze hrane ili na kućne dostave. Takođe, ako sami kuvamo, najpreciznije možemo brojati unete kalorije i masti, kao i dnevnu količinu minerala i vitamina. Međutim, iako kupujemo zdrave i hranljive namirnice, često ih ne pripremamo na najbolji način, pa ne koristimo u potpunosti njihovu hranljivu vrednost. Razmotrićemo greške koje najčešće činimo u kuhinji.
Kupili ste previše namirnica
Na početku nedelje otišli ste u kupovinu i prepunili kese šargarepama, jabukama, zelenom salatom, kupusom i raznim drugim zdravim plodovima. Mislite – ako ste okruženi svim tim zdravim plodovima, ješćete same vitamine. Nije baš tako: vitamini i minerali u voću i povrću počinju da se gube od trenutka kad je plod ubran. To znači – što duže vam namirnica stoji, gubiće svoju nutricionističku vrednost.
Sudeći po "Nutricionističkom žurnalu", ako spanać stoji nedelju dana u frižideru, on izgubi polovinu svojih nutricionističkih vrednosti. Bolje je da kupujete manje količine namirnica po potrebi, na primer spanać na nekoliko dana. Ako niste u mogućnosti da često idete u kupovinu, uvek postoji rešenje u vidu smrznutog voća i povrća. Te namirnice su zamrznute u trenutku kada imaju najviše vitamina i minerala i nisu imale kontakt sa kiseonikom. Zato mogu ostati u hranljivom stanju i godinu dana. Dakle, smrznute namirnice se preporučuju. Ali, bolje izbegavajte one u sosevima ili sirupima, jer takve sadrže dodatne kalorije.
Kupujete namirnice u prozirnim pakovanjima
Ako još uvek kupujete mleko u svetlim ili providnim plastičnim kesama, probajte da se prebacite na kartonska pakovanja, i to iz sledećeg razloga: mleko je bogato B vitaminom, riboflavinom; kada je on izložen svetlosti, javlja se hemijska reakcija, čija je posledica smanjenje nutricionističkog učinka ovog vitamina. Slično se dešava i sa ostalim vitaminima – A, C, D ili E.
Prebrzo spremate beli luk
Poznato je da je beli luk dobar u borbi protiv prehlade, ali ako ga pažljivo spremite, on može pomoći čak i u borbi protiv – raka. Kada ga razdvojite na kriške i iseckate, nemojte ga odmah pripremati, već sačekajte bar 10 minuta pre nego što ga ubacite u jelo.
Ovakve greške pravi većina domaćica. Na sreću, lako ih je ispraviti.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

voćepovrće
Komentari (0)
Dodaj komentar