Namirnice sa “večnim” rokom trajanja, samo ih ovako čuvajte

Za eventualna krizna vremena od suštinske važnosti jeste da nabavite namirnice koje mogu trajati što duže, a neke čak i večno. Ovo je vodič o namirnicama koje mogu trajati godinama. Naravno, ako ih pravilno čuvate

Med

Za jednu od najstarijih namirnica smatra se da ima neograničen rok trajanja. Naime, med je prirodni antibiotik pa zato ne propada, ipak potrebno ga je čuvati na tamnom mestu.

So

Čisti natrijum hlorid, stabilan mineral, može trajati večno, pod uslovom da se ne pokvasi. Zapravo, so se često koristi za izvlačenje vlage iz hrane kroz proces osmozu, koji stvara toliku suvoću da se vlaga i bakterije ne mogu zadržati.

Jabukovo sirće

Jabukovo sirće spada pod namirnice koje se ne mogu pokvariti. Napravljen je od soka jabuke koji je dvaput fermentisan, sadrži prirodne probiotike i antioksidanse koji mogu pomoći u jačanju zdravlja creva, pa možda čak pomoći u regulaciji šećera u krvi.

Šećer

Baš kao i so, šećer može trajati večno ako ga držite dalje od vlage i toplote. Generalno govoreći, šećer ima rok trajanja oko dve godine, ali to je samo zato što bi se mogao ugrudvati. Iako se njegova tekstura može promeniti, šećeru nikad u potpunosti ne ističe rok trajanja pa je siguran je za upotrebu kad god poželite.

Alkoholna pića

Da bi žestoko piće trajalo neograničeno, mora se čuvati na hladnom mestu, neotvoreno. Nakon što sadržaj boce jednom otvori, piće bi moglo izgubiti okus i strukturu zbog oksidacije.

Soja sos

Sos od soje sadrži veliku količinu soli i fermentisan je pa može trajati i više od tri godine. Naravno, ako ga ne otvorite.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

namirnicerok trajanja
Komentari (0)
Dodaj komentar