Naučnici otkrili: Ovo povrće produžava život

Ko jede ljutu papričicu, duže će živeti, potvrdili su naučnici, ukazujući da to povrće produžava život tako što smanjuje rizik od raka i kardiovaskularnih oboljenja.

Kako su utvrdili američki naučnici u studiji koja je objavljena na sajtu Američkog udruženja kardiologa, redovno konzumiranje ljute papričice značajno smanjuje rizik od smrti izazvane kardiovaskularnim bolestima ili kancerom.

Nova studija rađena je na uzorku od 4,729 ljudi i poređeno je zdravstveno stanje onih koji su redovno jeli ljute papričice i onih koji nisu.

„Tačan mehanizam i razlog zašto ljute papričice tako deluju još nije utvrđen, pa će istraživanja biti nastavljena“, rekao je kardiolog Bo Gzu, jedan od učesnika istraživanja.

Rezultati ove studije navode da su oni koji su konzumirali papričice imali smanjeni rizik od smrti od svih uzroka za 25 odsto u odnosu na one koji ih nisu jeli, ali je uticaj veoma varirao u zavisnosti od načina života i zdravstvenog stanja pojedinca.

Takođe, oni su imali 26 odsto manje šanse da umru od nekog kardiovaskularnog oboljenja ili neke vrste raka.

Prema prethodnim nalazima naučnika, ljute papričice deluju protiv zapaljenja, kao antioksidanti, pomažu u regulaciji šećera u krvi…

(Sputnjik)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

povrće
Komentari (1)
Dodaj komentar
  • Adolf

    Sve to, i još puno toga su znali naši stari odavno, a nisu bili naučnici niti su bili plaćeni kao oni.Ove nove treba sve rasterati jer su prevelik teret za društvo i budžet.