Neka samo bude ljuto: Ovo povrće utiče na dugovečnost, zdravlje, a dobro je i za srce

Da li je slogan „jedite ljuto, živite duže“ zapravo istina? Istraživanja otkrivaju kako glavni sastojak ljutih papričica može produžiti životni vek.

Ljute papričice, osim što daju hrani taj poznati „vrući“ ukus, kriju tajnu dugovečnosti. Kapsaicin, hemikalija koja daje ljutinu papričicama, pokazala je niz zdravstvenih koristi. Osim što smanjuje apetit, kapsaicin ima antibakterijska svojstva i može pomoći u prevenciji različitih bolesti, uključujući dijabetes, kardiovaskularne bolesti i rak.

Studije su pokazale da redovno konzumiranje ljutih papričica može smanjiti rizik od prerane smrti za čak 14 posto. To je rezultat istraživanja na više od 500.000 odraslih ljudi koje je sprovela grupa stručnjaka na Tulane University, prenosi telegraf.rs

Kapsaicin, otkriven pre više od 100 godina, osim što izaziva osećaj peckanja, ima i analgetska svojstva. Koristi se za ublažavanje bolova, a njegova antimikrobna i antikancerogena svojstva čine ga izuzetno korisnim u lečenju različitih zdravstvenih stanja.

Kako ljute papričice utiču na srce? Studije pokazuju da kapsaicin, osim što smanjuje upalu, može smanjiti i rizik od srčanih oboljenja i smrtnosti od srčanih bolesti. Svojim antiinflamatornim svojstvima, kapsaicin može sprečiti nakupljanje plaka u krvnim sudovima, što smanjuje rizik od srčanog udara.

Dakle, sledeći put kad dodate malo ljutine u svoj obrok, zapamtite da ne samo što daje ukusu dodatnu dimenziju, već može produžiti i vaš životni vek.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

hranaljute papričicesavetzdravlježivot
Komentari (1)
Dodaj komentar
  • gordana.

    Jedino sto ja primećujem, jer volim taj ukus ljutih paprika i često ih jedem ,je da ljuta paprika pojačava apetit a ne smanjuje.