Niste niti svesni šta kikiriki može da uradi vašem organizmu

Kada počnemo da ga jedemo, ne možemo da prestanemo, a neizostavni je član svakog druženja i zabave. Naravno, pričamo o kikirikiju, omiljenoj grickalici. Ali, osim što je neverovatno fin u svim svojim varijantama, kikiriki je izuzetno zdrava opcija kada želite nešto da gricnete.

Sjajan je za zdravlje srca

Bogat je izvor proteina, ugljenih hidrata, zdravih masti, vlakana i masnih kiselina, a osim što nam daje energiju, smanjuje i rizike od hroničnih bolesti. Times of India piše da konzumacija kikirikija pomaže u regulaciji nivoa holesterola. Istraživanja su pokazala da kikiriki pomaže i kod snižavanja krvnog pritiska. Sadrži i antioksidanse koji štite arterije od nakupljanja masti, holesterola i ostalih štetnih materija koje napadaju naš sistem.

Omiljena grickalica smanjuje rizik od dijabetesa i smanjuje upale

Kikiriki je izuzetno zdrava užina za dijabetičare jer je jako hranjiv i ne sadrži nezdrave masti. Održava nivo šećera pod kontrolom i sadrži magnezijum i pomaže u regulisanju insulinske reakcije u telu. Odličan je izvor zdravih masnoća koje potiču od oleinske kiseline, sastava kojeg nalazimo i u maslinovom ulju, pomaže i u borbi protiv upala i slobodnih radikala u ćelijama.

Pomaže u prevenciji nekih vrsta karcinoma, ali i kod mršavljenja

Istraživanja su pokazala da kikiriki može da smanji rizik od određenih vrsta raka. Sadrži značajnu količinu proteina, vitamina E i odličan je izvor resveratrola koja smanjuje rizik od raka. Takođe, zbog visokog udela proteina i vlakana koji pomažu kod regulisanja težine, izuzetno je zdrav za mršavljenje. Proteini podižu energiju, a vlakna povećavaju nivo sitosti u telu.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

ishranakikirikizdravlje
Komentari (1)
Dodaj komentar
  • Anonimni

    A ko je alergičan na kikjeiki, šta onda?