Nutricionistkinja kaže da ovih 6 namirnica ne bi trebalo jesti za doručak: ‘Snižavaju energiju’

Doručak se s razlogom smatra najvažnijim obrokom tokom dana; jer telu pruža priliku da prekine noćni post, a mozgu da dobije svoj prvi izvor energije u danu, objasnila je psihijatar i nutricionistkinja dr. Uma Naidoo. Baveći se s ta dva područja medicine, iz prve je ruke, kaže, naučila da je prikladno napajanje tela i mozga ujutro ključno za celodnevni fokus, koncentraciju i energiju. „A dok su neke namirnice izvrsne opcije za prvi jutarnji obrok, neke smo samo prihvatili kao dobre, a uopšte nisu“, rekla je.

Prema njoj, ovo je 6 najgorih:

Voćni smoothieji

„Iako često preporučujem smoothie kao jednostavan, prenosiv način da spakujete snažnu količinu proteina i biljnih namirnica, postoje mnogi smoothieji koji su zaista prerušeni slatki milkšejk. Konkretno, smoothieji napravljeni samo od voća, često banane i manga, i šerbeti ili jogurti s ukusom voća sadrže veliku količinu šećera. Bez masti ili proteina koji bi smanjili njegove efekte na povećanje šećera u krvi, takav smoothie može uzrokovati skok energije s posledičnim padom samo nekoliko sati kasnije – što rezultira umorom, teskobom i razdražljivošću“, kaže ekspertkinja za ishranu.

Posude voća

Ima mesta za voće bogato antioksidansima za doručak—ali posude pune voća često služe kao dovoljno velike porcije da se prehrani porodica. A, preliveni novitetima poput granole, slatkih kokosovih pahuljica i meda, često su zapravo kašike skrivenog šećera, tvrdi nutricionistkinja.

Kafa s dodacima

„Za mnoge ispijanje dobre šoljice kafe omiljeni je način za početak dana. Međutim, kad kažemo kafa, to može značiti nekoliko stvari: šoljica crne kafe, kapućino s bademovim mlekom ili slatku poslasticu. Poznato je da „kafe s dodacima“ prepune veštačkih aroma, rafinisanih šećera i mlečnih proizvoda povećavaju upalu u telu i mozgu. Upala je povezana s pojačanim simptomima psihijatrijskih bolesti i oslabljenom kognicijom“, objasnila je.

Žitarice

Vrsta žitarica koju odaberete ima važne implikacije na vašu kognitivnu funkciju tokom ostatka dana. Kada je reč o žitaricama, dobar su izbor integralne žitarice, orašasti plodovi, zdrave masnoće i tone vlakana za hranjenje creva. Često, međutim, žitarice kupljene u prodavnici nude malo ovih hranjivih materija – propuštena prilika da prvo u danu unesete hranjive materije koje jačaju mozak. Pokušajte da sami napravite domaću granolu ili mešavinu žitarica kako biste kontrolisali šećer i povećali unos hranjivih materija.

Burrito

Dok se burrito za doručak može napraviti od zdravih sastojaka, sama obloga uvodi nepotrebne jednostavne ugljene hidrate i rafinisani skrob. Da bi vaš burrito bio zdraviji za mozak, preskočite burrito i bolje pojedite samo jaja sa svežim povrćem, crnim pasuljem i malo ljute salse.

Voćni jogurt

“ Ja volim voće s niskim glikemijskim indeksom, poput bobičastog voća, zbog njegovih vlakana i polifenola, kao i svojstava grčkog jogurta s punomasnim mlekom (ili alternative bez mlečnih proizvoda) koja podržava crevni mikrobiom. Međutim, jogurt s ukusom voća još je jedan prikriveni izvor šećera koji se maskira kao uravnoteženi doručak. Važno je proveriti oznake hranjivih vrednosti: 4 grama šećera je 1 čajna kašičica —pa pripazite da ne konzumirate 6 ili 8 kašičica šećera u svom navodno „zdravom“ jogurtu za doručak. Uvek preporučujem da počnete s celovitim, nezaslađenim jogurtom, dodate naseckano voće po izboru i prelijete ga cimetom i malo meda“, savetovala je ekspertkinja, a prenosi Večernji.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

dorucakishranazdravlje
Komentari (0)
Dodaj komentar