Ostavili ste cigarete i ugojili se: Ovo se dešava sa telom kada prestanete da pušite

Glavni alkaloid duhana je nikotin, bezbojna uljasta tekućina koja spada u jedan od najjačih biljnih otrova. Nikotin jeluje na periferni i centralni nervni sistem, a smrtonosna doza je 50 miligrama.

U duvanu je nikotina najčešće tri posto, a on je i glavni krivac koji utiče na težinu. Da bi što pre prestali sa ovom lošom navikom, važno je imati motivaciju, koja će pomoći u najtežim trenucima. Pre nego što počnete s odvikavanjem, potrebno je preduzeti sledeće korake:

* Postavite datum – odredite vama važan datum kada ćete prestati i da u početku se što je više moguće udaljite od najvećeg izvora stresa zbog kog ste svaki put poželeli da zapalite cigaretu.

* Razmisliti o razlozima zašto treba prestati – svakog jutra kad se probudite ili pre spavanja razmislite o razlozima. Bilo bi najbolje da oni nisu zdravstvene prirode nego da se više koncentrišete na to koliko ćete novca uštedeti.

* Zadržite pozitivnu energiju – treba uvek razmišljati o svemu lepom što vas čeka nakon što uspete da se odviknete.

Pušenjem se unos hrane, a prestankom se dobija suprotan efekt. Pušači, u proseku, imaju manje kilograma od nepušača, a uticaj nikotina na metabolizam je kompleksan. Pretpostavka je da nikotin pojačava uticaj leptina i grelina, što rezultira smanjenim apetitom.

Leptin je polipeptid koji se proizvodi u masnom tkivu. Koncentracija leptina održava količinu energije koja je pohranjena u masnom tkivu, a nivo leptina koji cirkuliše prati unos kalorija i direktno je proporcionalan količini masnog tkiva.

Grelin je hormon koji stimuliše apetit, a radi se o polipeptidu koji se proizvodi u želucu. On se, zajedno s receptorom, nalazi u celom telu i na taj način utiče na mnoge telesne funkcije.

Delovanje grelina potiskuje nikotin i pojačava delovanje leptina, što za krajnji rezultat ima smanjenje apetita, a nikotin utiče na simpatički nervni sistem, što za rezultat daje povećan nivo adrenalina i ubrzavanje metabolizma.

Prestankom pušenja povećava se apetit i oporavljaju se pupoljci ukusa na jeziku, zbog čega osoba koja je prestala da puši, bolje oseća ukus hrane.

(Avaz)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

duvanpušenje
Komentari (1)
Dodaj komentar
  • veki

    jedini razlog gojenja sto covek jede na nervnoj bazi. ja kad sam ostvila samo sma jela, ugojila se 5,6 za mesec dana. cudim se da nisam vise. sad opet pusim. umesto sto trcim do frizidera pripalim. da ne pricam posle stresa na poslu sma jela celu cokoladu, sad ispusim 2,3 i smirim se