Ove lekovite biljke spas su za stomak!

Bez obzira da li vas muče nadutost, mučnina ili rad želuca i jetre, spisak ovog lekovitog bilja će vam olakšati varenje i dnevno funkcionisanje.

Varenje ume da bude čest problem savremenog sveta, zbog stila i brzine života. Međutim, oduvek su se koristile lekovite biljke koje su olakšavale varenje, nadutost, mučninu i bile blagotvorne za rad jetre i želuca.
Vekovima su i kuvari i tradicionalni iscelitelji preporučivali gorko bilje za podsticanje apetita i pokretanje probavnih sokova. Aperitivi – alkoholna pića koja se uzimaju pre obroka – uključuju gorko bilje, začinsko bilje poput encijana, kaskarile, kore pomorandže, kardamoma, korijandera i kleke.

Još jedna preporuka za bolju probavu je uključivanje u ishranu salate od gorkog zelenila – poput endivije, rukole, listova maslačka i radiča – ili predjelo od listova artičoke. Artičoka takođe podržava zdravlje jetre. Ekstrakt lista artičoke i ekstrakt mleka čička smanjuju simptome dispepsije (izraz za poteškoće s varenjem, sa simptomima kao što su mučnina, žgaravica, nadimanje i nelagodnost) i sindrom iritabilnog creva (IBS).

Komorač pruža mnoštvo prednosti za varenje. Deluje kao karminativ (pomaže u izbacivanju gasova), antispazmodično (za ublažavanje bolnih grčeva), antiinflamatorno, olakšava želudačne probleme i mučninu. Posle obroka, pokušajte da žvaćete nekoliko semenki komorača da biste poboljšali varenje. Mogli biste stvoriti ukusnu biljnu mešavinu za bolje varenje i to od sušenog semena komorača, semena anisa i kima. Da biste sprečili probavne smetnje, žvaćite 1/8 do 1/4 kašičice mešavine semena.

Menta poseduje antispazmodične i analgetičke efekte i sprečava gasove i mučninu, te tako rešava mnoge tegobe sa varenjem. Ako je napetost prouzrokovala glavobolju i crevne tegobe, menta može rešiti oba problema. Kapsule ulja od mente pokazale su se sigurnim i efikasnim kod dece i odraslih sa IBS-om. Kombinacija mente i ulja kima takođe ublažava dispepsiju. Druge biljke iz porodice mente, kao što su nana, matičnjak, mačja nana (trava) i bosiljak, takođe mogu smanjiti bolne grčeve i gasove.

Nemačka kamilica je tradicionalni lek za varenje, dostupan kao čaj. Blago gorka i antiinflamatorna, ova biljka uspešno se kombinuje sa začinskim biljem kao što su menta i mleko čička, za lečenje dispepsije i IBS-a.

Đumbir mi je jedna od omiljenih lekovitih i kulinarskih biljaka. To je zagrevajuće, antiinflamatorno, analgetsko i najbolje istraženo bilje protiv mučnine. Studije pokazuju da se suzbija mučnina pri vožnji, post-operativna mučnina i povraćanje i mučnina u trudnoći (trudnice ne bi smele uzimati više od 1 grama dnevno). Laboratorijske studije pokazuju da đumbir može sprečiti čir na želucu, izazvan nesteroidnim antiinflamatornim lekovima.

Klizava kora bresta i koren belog sleza olakšavaju upale bilo gde u crevnom traktu. Možete napraviti čaj od bilo koje biljke. Takođe možete uzeti klizavi brest u prahu ili mešati koru u prahu u odnosu pola-pola sa ječmom, da biste napravili umirujuću kašu (dodajte mleveni đumbir za suzbijanje mučnine i poboljšanje ukusa). Čaj od crvene i crne maline – lišće i korenje – tradicionalni je lek protiv dijareje.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

biljkevarenje
Komentari (0)
Dodaj komentar