Ove “zdrave” namirnice nanose štetu vašim bubrezima, oprezno sa njima

Bubrezi su vrlo bitni organi u našem tijelu. Oni su zaduženi za uklanjanje toksina putem urina, proizvodnju hormona i filtriranje toksina i dodatne tekućine u vašoj krvi. Zato biste trebali dobro paziti na svoje bubrege i truditi se da budu zdravi.

Nažalost, neke namirnice mogu im naštetiti i uticati na njihovo normalno funkcionisanje ako se konzumiraju prekomerno.

Avokado, iako je vrlo popularan zbog svojih hranjivih sastojaka, ako ga pojedemo previše, može biti opasan za vaše bubrege. Pogotovo ako već patite od neke bolesti bubrega. Razlog za to je što ovo voće već ima vrlo visok nivo kalijuma u sebi. Naše telo svakako treba ovaj mineral, ali previše kalijuma može izazvati ozbiljne probleme s vašim bubrezima i nepravilan rad srca.

Ako jedete previše mesa, također ne činite dobro za svoje bubrege. Naime, životinjski proteini se teško metabolišu, što uklanjanje otpadnih tvari čini velikim teretom za bubrege. Meso podstiče proizvodnju mokraćne kiseline koja je krivac za pojavu bubrežnog kamenca. Umesto toga mogli biste jesti više povrća i orašastih plodova, a i dalje ćete dobijati ​​proteine ​​koji su potrebni vašem telu.

Hleb od celovitih žitarica je zdrav i hranjiv, ali ako se jede u velikim količinama, posebno kod osoba s bubrežnim problemima, mogao bi im još više naštetiti. To je zbog visokih količina fosfora i kalijuma sadržanih u ovoj vrsti hleba.

Iako su pomorandže i njihov sok niskokalorični i bogati vitaminom C, sadrže i visok nivo kalijuma. Jedna srednja pomorandža sadrži 240 mg kalijuma, a jedna šoljica soka sadrži čak i oko 470 miligrama.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

bubrezizdrav životzdravlje
Komentari (0)
Dodaj komentar