Ovih pet namirnica naziva se superhranom: Evo zašto ih treba jesti svaki dan

Postoje neke namirnice koje posjeduju veliku količinu hranjivih materija potrebnih našem telu i tako znatno utiču na naše celokupno zdravlje. Kako donosi India Times, sledeće namirnice nutricionisti smatraju superhranom, upravo zahvaljujući vitaminima i mineralima koje sadrže, i savetuju da ih jedemo svaki dan kako bismo očuvali zdravlje svog organizma.

Lanene semenke

Neka vas ne zavara njihova veličina, ove malene smeđe semenke pune su hranjivih materija i važnih nutrijenata. Visok sadržaj omega-3 masnih kiselina povećava prirodnu proizvodnju masnoće u telu i pomaže u održavanju vlažnosti kože. To je izvrsna superhrana koja takođe podstiče mršavljenje. Osim toga, lanene semenke ne sadrže loše masti pa su izuzetno dobre za vaše srce, a pomažu i očuvanju zdravlja kose.

Kokosovo ulje

Kokosovo ulje odlična je i zdrava namirnica koju većina ljudi preretko koristi, tvrde nutricionisti. Ovo ulje može se koristiti na mnogo različitih načina koji ne podrazumijevaju samo kuvanje. Naime, kokosovo ulje izvrstan je ovlaživač, prisutan u losionima za telo, kremama za lice ili se čak direktno nanosi na kožu. Bogato vitaminima, mineralima i vlaknima, takođe je neverovatan dodatak vašoj ishrani.

Papaja

Ovo voće još je jedna supernamirnica koju bismo, prema savetima stručnjaka, trebalo da konzumiramo svaki dan. Papaja je naročito bogata vitaminima A, C i E, što znači da je korisna u prevenciji zdravstvenih problema kao što je dijabetička bolest srca. Sok od papaje odličan je za žene s neredovnim menstrualnim ciklusom jer može pomoći u njegovoj normalizaciji, a takođe je i izvrstan izvor nutrijenata koji jačaju imunitet.

Kinoa

Kinoa je namirnica koja je naročito potrebna vašoj koži. Naime, ona pomaže u proizvodnji kolagena, čineći tako kožu elastičnijom i zdravijom i pomažući koži u borbi protiv znakova starenja kao što su bore, staračke pege, ali i gubitak elastičnosti. Još jedna velika korist bila bi njena svojstva regulisanja sebuma koja pomažu u borbi protiv bubuljica, akni i drugih kožnih problema, a pojedine studije pokazale su da redovno konzumiranje kinoe ubrzava metabolizam i podstiče mršavljenje.

Maslinovo ulje

Ništa ne može zameniti zdravu dozu maslinovog ulja. Nutricionisti preporučuju korišćenje ekstra devičanskog maslinovog ulja kako bismo lakše kontrolisali nivo šećera u krvi i smanjili rizik od problema s holesterolom, srcem ili probavom.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

hranaishrananamirnicesupernamirnice
Komentari (0)
Dodaj komentar