Ovih šest najzdravijih namirnica počnite da jedete odmah, savetuju nutricionisti

Početak nove godine pravo je vreme za nove odluke i promenu dosadašnjih navika. Bilo da ste odlučili da više vremena posvete fizičkom vežbanju, više spavate ili radite više koraka tokom dana, ishrana je deo koji ne smete da izostavite.

Nutricionista Kim Rouz zato je za Eat This sastavila spisak najzdravijih namirnica koje biste odmah trebali da uvrstite u svoj jelovnik, a najbolje od svega je što su svima dostupne.

Pasulj

Pasulj se smatra jednom od najzdravijih namirnica. Bogat je vlaknima pa pomaže da se snizi holesterol, održava nivo šećera u krvi i potpomaže zdravlje probavnog sistema.

Stanovnici takozvanih Plavih zona, delova sveta u kojima se najduže živi, tokom dana pojedu šoljicu pasulja.

Semenke lana

Semenke lana važe za superhranu jer su pune omega-3 masnih kiselina. One deluju na snižavanje holesterola i održavaju zdravlja mozga i srca.

Jaja

Obiluju proteinima i pobednička su namirnica u bilo koje doba dana. Jaja se mogu jesti za doručak, ručak i večeru, a pripremaju se na stotinu načina.

Tokom godina bilo je mnogo rasprava o zdravstvenim prednostima jaja, ali stručnjaci su na kraju zaključili da su zapravo vrlo korisna jer obezbeđuju mikronutrijente, korisne antioksidanse i pomažu u smanjenju hipertenzije, kaže Rouz.

Grašak

Ako želite da unesete više biljnih proteina, grašak je pravi izbor. Sadrži i malo masti i vlakana.

Kinoa

Ova žitarica puna je vitamina, nutrijenata i proteina pa je svakako jedna od najzdravijih namirnica koje možete priuštiti. Prema časopisu Journal of Cereal Science, jedenje kinoe može pomoći vašem srcu, crevima i metaboličkom zdravlju.

Kelj

I na kraju, na ovom spisku je neizostavno lisnato zeleno povrće, a kelj je među najzdravijima. Bogat je vitaminima A, B6 i C, kalcijumom, kalijumm, manganom i bakrom. Uz to, dodatni bonus je što šoljica kelja ima samo 38 kalorija.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

ishrananamirnicezdravlje
Komentari (0)
Dodaj komentar