Ovim napitkom čak i Novak Đoković započinje svako jutro: 1 namirnica je ključna, jača čitav organizam

,,Dobro jutro svima. Dakle, ovako ja započinjem svaki svoj dan. Najpre uzmem malo tople mineralne vode s limunom i limetom. Potom zavirim u frižideru, gde držim zelene stabljike celera. Njih ubacim u sokovnik za hladno ceđenje, kako bih dobio sok od celera”, kaže Novak Đoković.

,,Ovaj sok je pun minerala, soli i još neotkrivenih elementa koji čiste vašu jetru. Čini čuda, kako za mene i moju ženu, tako i za našu decu. Doduše, oni ga ne uzimaju čistog, već s dodatkom soka od krastavca ili jabuke,” otkrio je Novak.

Celer u sebi sadrži vitamine K, E, C i B. Bogat je kalcijumom i folnom kiselinom, a ima i snažno diuretičko dejstvo.

Može se jesti sirov, ali ukoliko niste ljubitelji ukusa ovog povrća, možete napraviti i sok. Jednako dobro će uticati na organizam.

A evo šta kaže nauka i sprovedena istraživanja.

Zašto je celer tako dobar i zašto treba da se nađe redovno na vašem jelovniku:

Može da snizi krvni pritisak

Celer sadrži ftalid, jedinjenje koje smanjuje proizvodnju hormona stresa, opušta mišiće oko arterija i poboljšava cirkulaciju. Kalijum koji se nalazi u celeru će stabilizovati otkucaje srca i sniziti krvni pritisak.

Može da reguliše nivo holesterola

Butilftalid, jedinstveno jedinjenje koje pomaže u održavanju normalnog nivoa holesterola, a to sve doprinosi dobrom radu srca.

Povoljno utiče na probavu

Celer sadrži jedinjenje pod nazivom NBP koje poboljšava cirkulaciju creva.

Pomaže u mršavljenju i hidrira

Osim što je pun vode i vlakana, celer ima svega 10 kalorija, što ga čini savršenim saveznikom vitke linije.

Povoljno deluje na imunitet

Bogatstvo vitaminom C čini celer i celerov sok jedinim od najboljih saveznika jakog imuniteta. Osim vitamina C, za očuvanje odbrambene moći organizma zaslužna je i supstanca kumarin.

Povoljno utiče na kožu

Ukoliko vodite bitku sa aknama na licu ili imate problema sa kožom, redovno konzumiranje celerovog soka vam može pomoći u toj borbi.

Priprema soka:

Možete koristiti samo celer, ali radi boljeg ukusa, nutricionisti preporučuju da dodate i krastavac i jednu zelenu jabuku u sokovnik ili blender.

(Stil.Kurir.rs/Stvarukusa.mondo.rs)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

celerdetoksnapitaknovak djokovicorganizam
Komentari (0)
Dodaj komentar