Ovo je najzdravija grickalica na svetu

Ako volite da stalno nešto grickate morate loše grickalice zamenite zdravim. Umesto keksića i biskvita punih praznih kalorija, odnosno šećera, posegnite za orašastim plodovima, koji osim što su ukusni, povoljno utiču na mozak i celi organizam.

Odlična je i mešavina orašastih plodova, npr. bademi, orasi, lešnici, pistaća, indijskih oraha ili jednostavno možete izabrati samo jednu vrstu.

Što god izabrali, počastićete svoj organizam zdravim i ukusnim obrokom.

Ako želite namirnicu koja štiti srce, reguliše težinu, jača imuni sistem, a kožu čini sjajnom i lepom, izaberite pistaće.

Pistaći su izuzetno hranjivi i zdravi. Sadrže vitamine A, B6, C i E, koji su važni za rad srca, jačanje imunog sistema, zaštitu od štetnih zračenja, prevenciju raka i očuvanje nervnog sistema.

Osim spomenutim vitaminima, pistaći obiluju i vlaknima koja su potrebna za zdravlje probavng trakta. Dobar su izvor magnezijuma, gvožđa, kalcijuma, fosfora, cinka, natrijuma, mangana, kalijuma i bakra.

Ako imate manjak gvožđa u organizmu ili vas muče grčevi u mišićima, pistaći će vam olakšati ove tegobe. Takođe, ubrzavaju metabolizam i povoljno utiču na regulisanje telesne težine. Zahvaljujući vlakanima, belančevinama i mastima, pistaći brzo stvaraju osećaj sitosti.

Međutim, bitno je napomenuti da, iako imaju manje kalorija od drugih orašastih plodova, s pistaćima svakako treba biti umeren. Najbolje je kupiti neoljuštene. Budući da će vam više vremena trebati da ih očistite od ljuski, veća je verovatonća da nećete preterati s njihovom količinom.

 Lekovita svojstva pistaća

Dobrobiti pistaća davno su prepoznate, a spadaju među najstarije orašaste plodove na našoj planeti. Stari rimski vladari smatrali su ih pravom poslasticom.

Njihova konsumacija se danas preporučuje ne samo zbog dobrog ukusa nego i zbog brojnih dobrobiti za ljudski organizam. Zahvaljujući bogatom nutritivnom sastavu konsumacijom pistacija brinete se o svom zdravlju iznutra i spolja

Dobrobiti pistaća:

– pomažu kod anemije,

– doprinose regulaciji tjelesne težine,

– čuvaju zdravlje očiju,

– snižavaju loši (LDL) holesterol,

– smanjuju rizik od srčanih bolesti,

– sprečavaju razvoj dijabetesa,

– jačaju imuni sistem,

– štite od raka kože,

– regulišu probavu,

– štite kožu od štetnih uticaja,

– čuvaju zdravlje nervnog sistema.

Za zdrav doručak

Pistaće možete da jedete kao grickalice ili ih dodati u jogurt, supe, salate, sladoled i druga slana i slatka jela. Na taj način možete da ih uključite u svaki obrok po želji. Poseban specijalitet je baklava sa pistaćima.

Izbegavajte kupovne voćne jogurte s dodacima jer oni sadrže razne aditive, pojačivače ukusa i šećere. Ukusan jogurt možete napraviti i sami dodajući birane i zdrave sastojke poput pistaća i lanenih ili čia semenki.

Recept

– jogurt (250 ml), pistaći (2 kašike), čia semenke (1 kašika), semenke lana (1 kašika) i začini (po želji).

U jogurt dodajte sve sastojke, promešajte i ostavite da odstoji dvadesetak minuta. Nemojte ostaviti predugo da čia semenke ne bi previše nabubrile.

Ovim doručkom ćete pokrenuti svoju probavu i napuniti organizam potrebnom energijom i hranjivim sastojcima.

(Avaz.ba)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

grickalicepistacizdravlje
Komentari (1)
Dodaj komentar
  • bambi

    Sta je, ne ide vam prodaja orasastih plodovo po marketima? Sram da vas bude. Stotinu grama prodajete po 400 500 dinara, ovom jadnom i napacenom narodu koji nema ni za hleb. I sada ste ovaj marketing roknuli ovde da nas pravite na budalu. Kako vas bre malo nije sramota? Pogledaj sta ste sve ovde napisali. Dokle bre mislite da ovaj narod mozete da tretirate kao stoku?