Ovo piće će vas najbolje hidrirati tokom leta – i ne, nije voda

Obična voda, iako je poželjno piti je, nema najveća hidrirajuća svojstva, prema studiji sa škotskog Univerziteta St. Andrews koja je upoređivala efekat hidratacije nekoliko različitih pića. Istraživači su otkrili da voda prilično dobro i brzo hidrira telo, ali napici s malo šećera, masti ili proteina naš organizam drže duže hidriranim.

Prema Ronaldu Maganu, profesoru na Medicinskom fakultetu Univerziteta St. Andrews i autoru studije, jedan od faktora je volumen određenog pića: što više pijete, piće brže odlazi iz želuca i apsorbovati se u krvotok, gde može da razredi telesne tečnosti i hidrira vas.

Drugi faktor koji utiče na to koliko dobro napitak hidrira telo odnosi se na sastav hranjivih materija u piću, prenosi Živim.hr. Na primer, utvrđeno je da mleko bolje hidrira od obične vode jer sadrži laktozu, neke proteine i malo masti, a sve to pomaže da se produži zadržavanje tečnosti u želucu i održi hidratacija tokom dužeg vremena. Mleko takođe sadrži natrijum, koji deluje poput sunđera i zadržava vodu u telu, što za posledicu ima manje izlučenog urina. Isto važi i za oralne rastvore za rehidraciju koje se koriste za lečenje proliva. Sadrže male količine šećera, natrijum i kalijum, koji takođe pomažu kod zadržavanja vode u telu.

– Elektroliti poput natrijuma i kalijuma doprinose boljoj hidrataciji, dok kalorije u pićima rezultiraju sporijim pražnjenjem želuca, a time i manjom potrebom za mokrenjem – rekla je Melisa Madžumdar, dijetetičarka i predstavnica Akademije za ishranu i dijetetiku.

Oprezno s unosom šećera

Ipak, tu treba biti oprezan – pića s koncentrovanijim šećerima, poput voćnih ili gaziranih sokova, nisu nužno toliko hidrirajuća da bi se zanemarila šteta koju mogu izazvati. Duže se zadržavaju u želucu od obične vode, ali kada uđu u tanko crevo, njihova visoka koncentracija šećera razređuje se tokom fiziološkog procesa koji se naziva osmoza. Ovim procesom zapravo se povlači voda iz tela u tanko crevo kako bi se razredili šećeri koje ta pića sadrže. Uz to, sadrže dodate šećere i kalorije koje nas doduše neće toliko zasititi kao čvrsta hrana, ali su ipak šećeri, objasnila je Madžumdar. U umerenim količinama neće negativno delovati na zdravlje, ali većina nije umerena s takvim pićima pa se savetuje ipak što češće posegnuti za vodom.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

hidratacijapiće
Komentari (0)
Dodaj komentar