Ovo su najbolje namirnice ako patite od anemije

Postoji nekoliko vrsta anemije, u zavisnosti od vrste nutrijenta koji je u deficitu. Najpoznatija je ona u nedostatku gvožđa, ali nedostatak vitamina B12 i folne kiseline takođe mogu uzrokovati ovu bolest.

Šta je anemija?

Anemija je bolest krvi koju karakteriše niski nivo crvenih krvnih zrnaca. Funkcija ovih ćelija je transport kiseonika iz pluća do ostatka tkiva. Kad broj ili oblik ovih kuglica nije odgovarajući, njihov rad nije potpuno efikasan. Kao posledicu toga, možete osetiti određene simptome kao što su umor, vrtoglavica, bledilo ili poteškoće s koncentracijom.

Unutar crvenih krvnih zrnaca nalazi se hemoglobin, zadužen za prianjanje kiseonika za njegovu distribuciju po telu. To prianjanje zavisi od prisutnosti gvožđa koji pak ovim zrncima daje karakterističnu crvenu boju. Kad fizički nivo ovog minerala padne ispod željene granice, telo razvija vrstu anemije koja se naziva nedostatak gvožđa.

Vitamin B12 i folna kiselina učestvuju u strukturi i proizvodnji crvenih krvnih zrnaca, a oba se dobijaju hranom. Ako je unos jednog ili oba nedovoljan, nivoi u krvi se smanjuju, a posledično ta zrnca usvajaju abnormalni oblik koji ih sprečava u ispravnom funkcionisanju. Ova vrsta anemije poznata je kao megaloblastična.

U borbi protiv anemije, jedno od oružja je ishrana

U slučaju sumnje na anemiju, lekar može zatražiti određene pretrage kako bi saznao težinu i vrstu bolesti. Na osnovu ovih podataka, odrediće terapijske mere koje uključuju neke povoljne promene u ishrani.

Školjke

Smatraju se jednim od najboljih izvora gvožđa, ali sadrže i manje količine vitamina B12. Jedna porcija dnevno sadrži preporučeni dnevni unos ovih mikronutrijenata.

Crveno meso

Osim što je izvrstan izvor proteina, meso je bogato gvožđem i vitaminom B12. Gvožđe iz ovog životinjskog izvora obično se bolje apsorbuje od onog iz biljnog porekla.

Sočivo

Mahunarke su takođe dobar izvor gvožđa. Ne samo da imaju visoku koncentraciju ovog minerala, već sadrže i elemente koji pogoduju njegovoj apsorpciji u crevima. Iz tog razloga, preporučljivo ih je namočiti najmanje 24 sata pre kuvanja ili ih čak ostaviti da proklijaju i uključiti ih u salate. Druga mogućnost za kuvanje sočiva je gnječenje tako da si plodovi lakše slome i gvožđe otpusti. Sočivo sadrži folnu kiselinu u velikim količinama.

Riba

Koncentracija gvožđa u ribi je niska. Međutim, izvor je vitamina B12 i vrlo zdravih masnih kiselina, poput omega 3. Stručnjaci preporučuju uključivanje ribe u ishranu 3 ili 4 puta nedlejno, uz oprez da se ograniči unos velikih plavih vrsta. Ova smernica dolazi od Španske agencije za bezbednost hrane.

Jaja

Ova namirnica dobar je izvor gvožđa i vitamina B12, kao i vitamina A, biotina i proteina. Kuvana, u omletu ili kajgana, jaja su često neodoljiva hrana.

Orašasti plodovi

Osim omega-3, ove namirnice pružaju i dobru količinu gvožđa (pinjoli i pistaći) i folne kiseline (bademi i orasi).

Tostirani plodovi olakšavaju apsorpciju gvožđa, ali smanjuju apsorpciju folne kiseline. Stoga je dobro znati koji nutrijent je u deficitu kako biste odabrali najbolji način pripreme hrane.

Jedna od najvećih prednosti orašastih plodova je ta što vam je potrebna samo šačica da biste dobili odgovarajući unos ovih mikronutrijenata.

Zeleno lisnato povrće

Ovo je izvrstan izvor folne kiseline. Najbolje je jesti povrće sirovo, kuvano na pari ili čak proprženo s malo ulja.

Kako bi se povećala apsorpcija gvožđa iz hrane, jedna od glavnih strategija je osigurati da u istom obroku postoji neki izvor vitamina C.

Na primer, paprike, narandže, kivi ili mandarine. Čak i nekoliko kapi limunovog soka može biti dovoljno. Važno je izbegavati dodavanje mlečnih proizvoda jer kalcijum ometa probavu gvožđa u crevima.

Što se tiče vitamina B12, treba imati na umu da se nalazi samo u hrani životinjskog porekla.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

anemjahranaishrananamirnice
Komentari (0)
Dodaj komentar