Ovo voće je čisto zdravlje: Jača imunitet, snižava pritisak, idealno i za mršavljenje

Nije nimalo slučajno što se za smokvu kaže da je rajsko voće

Smokve spadaju u grupu najzdravijih vrsta voća jer obiluju zdravim fitonutrijentima, vitaminima i antioksidansima neophodnim za pravilno i nesmetano funkcionisanje našeg organizma.

Mogu se jesti sveže ili sušene, a 100 grama ovog voća sadrži samo 74 kalorije.

Sveže smokve sadrže karotene, tanine, lutein, hlorogensku kiselinu i vitamine A, E i K koji mogu zaštititi od starenja i srčanih oboljenja.

Hlorogena kiselina, kojom smokve obiluju, drži nivo šećera u krvi pod kontrolom. A s obzirom da sadrži brojne fitonutrijente, vitamine i antioksidante, smokva je jedno od najzdravijih mediteranskih voćki.

Osim što su ukusne, imaju i zdravstvene prednosti, zbog čega dijetetičari preporučuju da ih jedete što je moguće češće, posebno kada je sezona, piše WebMD.

Smokve snižavaju visok krvni pritisak i podstiču gubitak težine.

Visok krvni pritisak, poznat i kao hipertenzija, može dovesti do komplikacija kao što su bolesti srca i moždani udar. Jedan faktor koji dovodi do visokog krvnog pritiska je neravnoteža kalijuma uzrokovana konzumiranjem previše natrijuma i premalo kalijuma kroz ishranu.

Upravo zbog toga su smokve odlična hrana bogata kalijumom i može pomoći u ispravljanju ove neravnoteže. U međuvremenu, visok nivo vlakana u smokvama može pomoći u uklanjanju viška natrijuma iz tela i takođe može podstaći gubitak težine.

Pored toga, smokve jačaju i imunitet.

Problemi sa varenjem kod ljudi i kako oni variraju, objašnjavaju lekari, od zatvora, grčeva, nadimanja, pa sve do dijareje. Šta god da je problem, kaže se da jedenje smokava pomaže zahvaljujući visokom sadržaju vlakana.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

imunitetishranamrsavljenjevoćezdravlježivot
Komentari (0)
Dodaj komentar