Pet začina koji će itekako koristiti zdravlju vašeg mozga

Začinjena hrana na više načina ima povoljno delovanje na vaš organizam. Štiti srce, povećava životni vek i poboljšava rad metabolizma, prenosi Index.

Osim što daju ukus i drugu dimenziju jelima, začini imaju supermoć – puni su antioksidasima korisnim za funkciju mozga, smanjenje upala i metabolizam.

„Kad su deo uravnotežene ishrane, začini doprinose zdravlju“, kaže nutricionista Kejt Sejv.

Ključno je koristiti ih često i u pravilnim količinama.

„Mogu se dodati skoro svakom jelu. Budite kreativni“, savetuje.

Pet začina posebno je korisno za zdravlje mozga, a to su đumbir, kardamom, kurkuma, cimet i karanfilić.

Đumbir je prepun fitohemikalijama, uključujući beta-karoten, kapsaicin, kofeinsku kiselinu, kurkumin i salicilate, a deluje protiv stresa i pada funkcije mozga. Može se dodati raznim egzotičnim jelima, smutujima, sokovima i marinadama ili popiti čaj od đumbira.

Kardamom se uglavnom koristi u indijskoj i kuhinjama srednjoistočnih zemalja, a snažan je antioksidans prepun vitamina i minerala. Štiti od oksidativnog stresa, za koji se zna da vodi do demencije, kao i upala. Idealan je dodatak kuvanim jelima, kariju i paprikašima.

Kurkuma sadrži kurkumin, antioksidans odgovoran za žutu boju, a koji važi i za moćno sredstvo u borbi protiv Alchajmerove bolesti. Neka istraživanja pokazala su da može da olakša bol, kao i da ima pozitivan učinak na artritis, probavu i prevenciju raka. Dodajte ga kariju, jelima od piletine ili pirinča ili u smutije.

Cimet takođe ima snažne antioksidanse koji povoljno utiču na zdravlje mozga. Osim što ga neki dodaju kafi, slaže se uz kaše, smutije, žitarice i kolače.

Karanfilić je iznenađujući izvor hranjivih materija za jačanje mozga. Sadrži mangan i jedinjenje eugenol, koji se smatra pet puta efikasnijim od vitamina E. Njime začinite kari, dezerte ili jela od svinjetine i ćuretine.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

mozakzačini
Komentari (0)
Dodaj komentar