Poremećaji u ishrani utiču na plodnost i trudnoću

Žene sa anoreksijom, bulimijom ili nekim drugim poremećajem u ishrani imaju više problema koji se odnose na plodnost i neplaniranu trudnoću, kao i više negativnih osećanja o rađanju deteta, u poređenju sa ženama koje nisu bolovale od navedenih poremećaja.
Istraživači sa Kraljevskog fakulteta u Londonu analizirali su podatke prikupljene od oko 11 hiljada trudnica, uključućuji i njih 500 sa istorijom anoreksije, bulimije ili oba poremećaja.
Ispostavilo se da je ženama sa nekim od poremećaja ishrane potrebno više od godinu dana da zatrudne, u odnosu na ostale žene: većem procentu tih žena bilo je potrebno više od šest meseci da zatrudni (39% u poređenju sa 25%).
Lečenje neplodnosti je uobičajnije kod žena sa poremećajem u ishrani
Žene koje su se izjasnile da imaju ili su imale neki od poremećaja u ishrani, bar dva puta češće su dobijale odgovarajuće terapije kako bi im se pomoglo da zatrudne u odnosu na ostale žene.
Pored toga, istraživanje je utvrdilo i sledeće:

  • 41% žena koje imaju ili su imale neki od poremećaja u ishrani, izjavilo je da im je trudnoća bila neplanirana, u poređenju sa 28% žena koje nisu bolovale od takvih poremećaja.
  • Iako je većina žena (71%) izjavila da su bile srećne kada su saznale da su u drugom stanju, više od dva puta žena sa poremećajima u ishrani izjavile su da nisu srećne zbog trudnoće (10% u poređenju sa 4% ostalih žena).
  • Žene sa poremećajima u ishrani takođe su češće izjavile da trudnoću posmatraju kao "lično žrtvovanje".

Ovo istraživanje je najveća ikada sprovedeno u Velikoj Britanije koje se tiče uticaja poremećaja u ishrani na plodnost i odnos prema trudnoći.
Istraživač Ebigejl Ister smatra da rezultati istraživanja naglašavaju potrebu da se obezbedi odgovarajuća podrška ženama sa poremećajima u ishrani, pre začeća i u toku trudnoće.
Mnoge žene sa istorijom poremećaja ishrane često ne žele da razgovaraju o svojim bolestima sa zdravstvenim radnicima. Kada neka žena sa istorijom takvih bolesti planira trudnoću ili je već u drugom stanju, treba je ohrabriti da o tome slobodno razgovara sa svojim lekarima.
Stopa neplaniranih trudnoća je iznenađujuće visoka
Ister kaže da su istraživači bili iznenađeni činjenicom da je bilo toliko neplaniranih trudnoća među ženama sa poremećajima u ishrani.
Takve žene često imaju neredovne menstrualne cikluse ili ih nemaju uopšte. Iako je začeće pod ovakvim uslovima teže, ono je moguće i nije neuobičajeno.
Žene sa poremećajima u ishrani potcenjuju svoje šanse za začeće i ne preduzimaju adekvatne mere. Stručnjaci smatraju da kontraceptivne pilule ne predstavljaju odgovarajuću meru zaštite za nekog ko boluje od bulimije i ko redovno namerno izaziva povraćanje kao način za kontrolisanje težine.
Profesor sa Imperijal koledža u Londonu, Filip Stir, kaže da je veoma važno da zdravstveni radnici budu upoznati sa činjenicom da žene sa istorijom poremećaja u ishrani mogu da imaju više negativnih osećanja u vezi sa trudnoćom i porođajem u odnosu na ostale žene.
"Žene sa poremećajem u ishrani često su veoma inteligentne i uspešne, tako da je zdravstvenim radnicima zbog toga možda teže da primete da je tim ženama potrebna dodatna pomoć i nega tokom trudnoće, pa čak i posle porođaja", kaže on. "Ovo istraživanje pokazuje da poremećaj ishrane treba posmatrati kao znak upozorenja koji nagoveštava da neke žene mogu imati dodatne probleme koji su povezanim za trudnoćom."

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

anoreksijabulumijakontracepcijaotežana trudnoćaporemećaji u ishraniprekid trudnoćeproblemi u trudnoćispontani pobačajtrudnoća
Komentari (0)
Dodaj komentar