Post nije dijeta

Post postoji u mnogim religijama, ali se, nažalost, i kroz post mogu zloupotrebiti, namerno ili iz neznanja, verska osećanja i ubeđenja.

Jedna od najprostijih definicija posta je: „U toku perioda posta treba se uzdržavati: masne hrane, grešnih misli i grešnih dela.“

Međutim, pojedinci to zloupotrebljavaju na razne načine tako što: previše ili premalo jedu, kupuju najskuplju posnu hranu, nastavljaju da žive i rade po „starom“, bezobzirno grabeći bogatstvo ili čineći grehe, pa čak i zlodela, u ime vere.

Navodimo najčešće greške koje u vezi sa hranom i ishranom čine pojedinci pod izgovorom posta:

Pojedinci shvataju post kao dijetu u toku koje će jesti malo posne hrane, gladovati i smršati izvestan broj kilograma. Posle završenog posta, vraćaju se „starim“ navikama u ishrani, jedu previše i ne bave se fizičkim aktivnostima. Na taj način samo „provociraju“ metabolizam koji se tokom posta „uspava“, ne troši mnogo kalorija i nagomilava masti u organizmu. Posle prestanka posta, pojačanom ili preteranom ishranom dolazi do naglog povećanja telesne težine, već nakon nekoliko dana, vraća se „stara kilaža“ i počinje još veće nagomilavanje suvišnih kilograma.

Pored toga, mnogi, a naročito žene, u to vreme, pored uzdržavanja od masne hrane, drže rigorozne dijete i izgladnjuju se, tako da čak narušavaju i zdravlje, pa dolazi do vrtoglavice, nesvestice ili anoreksije.

Dešava se da neki ljudi u veme posta jedu previše hleba, previše testenina ili mnogo druge posne hrane, pa pored nedovoljnih fizičkih aktivnosti, u to vreme unesu u organizam previše, a potroše veoma malo kalorija. Pojedinci zaboravljaju da biljna ulja (zejtin), krompir i mahunarke sadrže izvestan broj kalorija, pa kada se jedu u većim količinama, ili više puta dnevno, dnevni unos kalorija u organizam postaje veliki. Na taj način i kod „pravih vernika“ dolazi do prejedanja i stvaranja uslova za gojaznost.

Navodimo još jedno pomodarstvo „novokomponovanih“ bogataša i vernika koji u vreme posta ili slava kupuju najskuplja posna jela (riblju pršutu, uvoznu skupu ribu, skupa vina, uvozno skupo voće i povrće…) i nameću „neskromne“ standarde. Takvi se pojedinci utrkuju u tome „ko je bolji i jači vernik“, a na taj način se omalovažavaju verska osećanja i ubeđenja.

Napominjemo da je u osnovi svih religija umerenost u svemu, pa i postu.

Podsećamo da ne treba grešiti u tumačenju posta: vera ne propoveda post za malu decu, za trudnice, za dojilje i ljude koji obavljaju teške fizičke poslove, jer njima post može ugroziti zdravlje.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

dijetakalorijemasna hrananepravilna ishranaposna hranapost
Komentari (0)
Dodaj komentar