Pravilo 10 minuta za pripremu belog luka: Ovako će najbolje zadržati sva zdravstvena svojstva i aromu

Sa izvrsnom aromom i odličnim ukusom, beli luk nije samo ukusan, već nudi i nekoliko zdravstvenih prednosti. Sadrži supstancu zvanu alicin, koja ne samo da mu daje posebnu aromu, već i doprinosi njegovim zdravstvenim prednostima.

Međutim, određene metode ili pripreme pomažu u očuvanju dobrobiti belog luka više od drugih. Ako kuvate s belim lukom, morate da se pridržavate nekih pravila kako biste zadržali ukus i dobrobiti, pa evo zašto treba da pričekate 10 minuta između seckanja i upotrebe, piše Mirror.

Pravilo 10 minuta

Nutricionistkinja Mumal Asif objasnila je pravilo od 10 minuta koje morate da poštujete. Naime, tvrdi da kada se beli luk zagreje, alicin, koji je najaktivniji sastojak u njemu, gotovo se potpuno deaktivira, čime se smanjuju zdravstvene dobrobiti belog luka.

Međutim, jedna jednostavna promena tehnike kuvanja, može pomoći u očuvanju tih dobrobiti. Kako kaže nutricionistkinja, beli luk bi trebalo da zgnječite, usitnite ili iseckate i držite ga podalje od toplote oko 10 minuta. Tokom tog vremena stvara se maksimum alicina koji ostaje netaknut tokom kuvanja. Nakon toga možete da pržite i pečete koliko god želite.

Da li je beli luk zdrav?

Beli luk se već vekovima koristi u kuvanju raznih vrsta jela, a zdrav je jer ima visok sadržaj antioksidansa. Takođe ima moćna antivirusna, antibakterijska i protivupalna svojstva. Ali, ono što beli luk čini toliko zdravim je koliko minerala i vitamina sadrži. Osim visokog sadržaja alicina, beli luk sadrži i minerale poput cinka, fosfora i magnezijuma, kao i vitamine C, niacin, K, folnu kiselinu i tiamin.

Beli luk može i da poboljša zdravlje srca, rad mozga, probave i kože, da uravnoteži nivo šećera u krvi, i da ojača imunitet.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

beli lukishranazdravlje
Komentari (0)
Dodaj komentar