Praznični obroci samo vrebaju

Kad prođu slave, svadbe i praznici, obično ustanovimo da smo preterali sa hranom i pićem pa nam je prvih dana muka, a posle se setimo vage, suvišnih kilograma i dijete.

Nudimo vam nekoliko saveta kako da ne preterate sa hranom i pićem na svečanom ručku ili večeri.

Supa
Obično nema supe kada je večera ili je preskačemo za svečani ručak, a to je greška. Supe i čorbe su zdrave za ishranu i varenje, drže sitost a nemaju previše kalorija, tako da je bolje jesti više supe a manje mesa i manje masne hrane.
Zato obavezno jedite supu kada vam je nude a tražite ako je ima a ne nude vam je. Ako spremate hranu, onda spremite i supu – jeftinija je a zdravija.

Ordever
Obično predjelo bude i toplo i hladno, ali to ne znači da morate sve da pojedete. Izbegnite kobasice, salame, slaninu ili kačkavalj (zbog mnogo kalorija) ili pojedite samo po pola parčeta.
Povrće pojedite, a meso nemojte.

Salata
Salatu jedite što više jer sadrži vitamine i vlakna, drži sitost a ne goji. Izbegavajte salatu sa mnogo ulja, mnogo sira, mnogo kačkavalja ili sa mnogo majoneza.

Jelo
Jedite slobodno grašak ili pirinač, ali ne preterujte sa krompirom. Smanjite prelive i punomasne soseve.
Podsećamo da uz meso ne treba jesti mnogo krompira, jer ta kombinacija goji. Uz meso je bolje jesti mahunarke (pasulj, grašak, boranija…).

Riba
Riba obično ne sadrži mnogo kalorija, ali neke ribe su baš kalorične (šaran…). Pržena riba u fritezi sa prelivima sadrži i dosta kaolorija. Ukoliko je riba masna, a masnoća „vidljiva“, odbacite malo onog masnog dela.
Iako riblje meso sadrži nekoliko puta manje kalorija od običnog mesa, to ne znači da ga možete jesti u ogromnim količinama. Prosta matematika nam govori da 200 grama ribljeg mesa sadrži duplo više kalorija nego 100 grama, a 300 grama tri puta više i tako dalje…

Meso
Na proslavama se sa serviranjem mesa obično preteruje pa se serviraju tri parčeta mesa sa roštilja (pljeskavica, batak, kobasica ili vešalica…), a onda se dodaje pečenje, što je stvarno previše.
Preporučujemo da preskočite bar jedno parče mesa, a niko vas ne primorava da pojedete sve parčiće u kompletu. Budite karakter pa odbacite najmasnije delove ili slaninicu, jer u tim delovima procentualno ima najviše kalorija.

Slatkiši
Ne morate pojesti celo parče torte ako kuburite sa kilažom, pojedite polovinu i ne tražite repete.
Kada se serviraju sitni kolači, ne morate da pojedete po jedan kolačić od svake vrste. Ako hoćete baš da pohvalite domaćicu i probate što više kolača, onda podelite neki kolač sa partnerom ili sa decom, pa ćete smanjiti unesene kaorije i šećer.

Piće
Ne preterujte sa pićem jer ono ionako sadrži dosta kalorija, a u sadejstvu sa obilnom i masnom hranom, to je kalorijska bomba.
Izbegavajte mešanje pića, a i ako ih mešate, mešajte male količine. Dva do tri aperitiva, tri-četiri vina, tri-četiri piva ili litar gaziranog pića – u svakom slučaju je previše za jedno veče.

Ostalo
Savetujemo vam da ne preterujete sa: hlebom, kajmakom, majonezom, čvarcima, kavurmom, pihtijama, spržom i drugim dodacima svečanih trpeza, jer su pomenuti prilozi prebogati materijama koje goje.

Zaključak
U svakom slučaju, setite se pre početka slavlja slogana „ne preteruj“ i neće biti problema.

Podsećamo vas i na to koja se hrana uz koju ne jede i kako vam raj na trpezi može stvoriti horor u stomaku.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

gojaznstkalorijemasna hranapovrćePravilna ishranapraznički ručakvitaminivlaknazdrava hrana
Komentari (0)
Dodaj komentar