Preskočite ih ujutru: 6 namirnica koje ne treba jesti na prazan želudac

Da li je doručak zaista najvažniji dnevni obrok, diskutabilno je. Razilaze se i mišljenja o tome kako izgleda savršen doručak. Neki vole da jedu musli ili ovsenu kašu, drugi više vole klasična peciva ili nešto toplo. Treći zagovaraju proteinski doručak, bez ugljenih hidrata. Ali, postoje neke namirnice koje slabo podnosimo na prazan želudac i s kojima možemo brzo da preopteretimo probavu. Zato ne bismo smeli da ih jedemo ujutro na tašte.

1. Peciva s kvascem

Volite da za doručak pojedete kroasan ili neko slično (punjeno) pecivo? Činite medveđu uslugu svom zdravlju. Naime, ne samo da su takva peciva s kvascem puna masti i šećera, nego je i kvasac teško svarvljiv. Na prazan želudac može uzrokovati probavne smetnje, poput gasova.

2. Jogurt

Jogurt je popularni napitak za doručak, a često se kombinuje s voćem ili muslijem. Uglavnom, jogurt je vrlo koristan za probavu jer sadrži zdrave bakterije mlečne kiseline. Međutim, naš prazan želudac ne može ih dobro apsorbovati jer agresivna želudačna kiselina ubija dobre bakterije. Jogurt ćete zato lakše svariti ako smo pre toga pojeli nešto drugo.

3. Agrumi

Narandže, mandarine i grejp sadrže puno kiseline, što može uzrokovati želudačne probleme i žgaravicu. Stoga bi agrume trebalo da jedemo kasnije tokom dana kako ne bismo preopteretili želudačnu sluzokožu i jednjak.

4. Sirovo povrće

Sirova hrana sadrži puno zdravih nutrijenata, ali takođe nije baš tako lako svarljiva. Ujutro, natašte, najpre nam se zagreje probava. Stavimo li sirovo povrće ispred našeg gastrointestinalnog trakta od samog početka, nepotrebno otežavamo njegov rad. Može doći do nadutosti ili bolova u stomaku. Stoga bi sirovo povrće trebalo da jedemo kasnije ili ga kuvati na pari (ili u vodi) kako bi bilo lakše za probavu.

5. Slatko + voće bogato šećerom

Volite da započnete dan s nečim slatkim? Pa, bolje nemojte. Naime, čokolada i slične namirnice brzo podižu nivo šećera u krvi, a zatim je jednako brzo opet spuštaju. Posledica: glad. Rizik od dijabetesa takođe se povećava kada jedemo puno slatkog.

Inače, to se odnosi i na voće s visokim sadržajem šećera. Na primer, banane, urme, trešnje i sl. takođe povećavaju nivo insulina svojim visokim udelom šećera. Zato ujutro bolje pojedite voće s malo šećera.

6. Crna kafa

Kafa može ozbiljno da napadne sluzokožu želuca i poremeti probavu. Pržene materije u kafi podstiču stvaranje želudačne kiseline, što, između ostalog, može dovesti do žgaravice. Kafa takođe uveliko povećava sadržaj šećera u krvi. Naše telo ima problema s regulacijom ovog brzog porasta. Kao i kod slatkiša, može uslediti nagla i snažna želja za hranom.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

dorucakhranaishrana
Komentari (1)
Dodaj komentar
  • Sajber četrnaesti

    Šta da jedemo,pametnjakovići?