Pripazite na ove oznake na namirnicama: Mogu da budu kancerogene

Nutricionista Nenad Bratković otkrio je u Newsnightu na koje oznake treba pripaziti kada kupujemo namirnice, a posebne kada kupujemo mesne proizvode. Objasnio je i šta je to loše u kobasicama, krvavicama i sličnim proizvodima.

“Uvek su je prisutna kontraverza da li je unos mesa taj koji je onkogen, odnosno koji potencijalno uzrokuje ili je povezan s uzročnicima raka. Međutim, preporuke Svetske zdravstvene organizacije su da su industrijski procesuirani suhomesnati i prerađeni proizvodi štetni za zdravlje, remete čitav niz mehanizama i podstiču nastanak karcinoma, pre svega karcinoma želuca”, objasnio je Bratković.

“Šta je to unutra? Pre svega materije koje čuvaju da se prerađevina ne pokvari mikrobiološki – nitrati, materije koje daju onu prepoznatljivu boju, na primer narandžastu ili roze boju viršlama. Sve što je oko E200 su konzervansi, E250 i E251 su natrijum nitriti koje uglavnom smatramo kancerogenima”, objasnio je nutricionista za N1.

Bratković navodi da oni koji stavljaju proizvod na tržište moraju te aditive jasno deklarisati. Što se tiče E brojeva, navodi da oni predstavljaju međunarodnu klasifikaciju aditiva u hrani, piše Poslovni.hr.

Dodaje da postoje i prirodne boje poput karotena u šargarepi. Objasnio je i kako prepoznati kancerogenu hranu kao i koje E brojeve bi trebalo izbegavati.

“Sigurno bih istakao E250 i E251. Uglavnom se nalaze u mesnim prerađevinama, u šunkama, salamama, višlama i slično”, rekao je nutricionista, dodajući da bi takve proizvode bile idealno u potpunosti izbegavati. Bratković preporučuje da ih ne bi trebalo konzumirati nijednom tokom nedelje, a ako već morate, onda neka to bude dva puta mesečno.

Naveo je i šta bi još trebalo izbegavati. “Pojačivači ukusa E620 i E621 često se koriste u začinskim solima, grickalicama koje imaju umami okus, čipsevi, razni flipsevi, istakao bih i žute začinske soli koje koristimo umesto začina.”

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

hranastetnost
Komentari (0)
Dodaj komentar