Rajsko voće: Smokve protiv raka, dijabetesa i srčanog udara

Smokva je vrlo cenjena kao sveže ili suvo voće, a uveliko se koristi i u narodnoj medicini. Uživanje u smokvama preporučljivo je onima koji pate od povišenog holesterola jer sadrže više vlakana od bilo kojeg drugog voća ili povrća.

Naročito su bogate pektinom, topivim vlaknom koje može sniziti nivo holesterola u krvi. Samo pet smokava dnevno obezbeđuje više od 20 posto preporučene dnevne količine vlakana. Smokva je i bogat izvor kalcijuma, gvožđa, magnezijuma, vitamina B6 i kalijuma.

Prevencija raka – Naučno je dokazano da ekstrakt smokava, njihov sastojak benzaldehid doprinosi smanjenju mogućnosti pojave tumora kod ljudi. Smokve su pokazale odlične rezultate kod smanjenja rizika od raka prostate. Takođe, veruje se da pomažu i kod raka dojki u periodu nakon prestanka menstruacije.

Smanjuje holesterol – Zbog suženja arterija može nastupiti infarkt ili moždani udar. Osim holesterola, na oštećenje srca deluju i povećani trigliceridi. Dokazano je povoljno delovanje smokava na nivo holesterola u krvi. Biljni steroli poput stigmasterola i lanosterola, koje sadrže smokve, vežu se na molekule holesterola u crevima i tako ometaju njegovu apsorpciju.

Prevencija srčanog udara – Omega-3 i omega-6, kojima smokve obiluju, važne su za zdravlje kardiovaskularnog sistema. Smokve su dobar izvor kalijuma, minerala koji reguliše krvni pritisak.

Pomoć u lečenju dijabetesa – Zbog količine šećera koji sadrži smokva, dijabetičarima se preporučuje oprez prilikom njenog korišćenja. Ipak, ako se koriste umereno, može doći do smanjenja potrebe za količinom insulina kod dijabetičara.

Poboljšavaju pamćenje – Redovno uzimanje smokava sprečava anemiju i poboljšava pamćenje. Samo četiri suve smokve obezbeđuju čak četvrtinu preporučene dnevne doze gvožđa za naš organizam.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

smokve
Komentari (0)
Dodaj komentar