Ruska lekarka otkriva najbolje povrće za jačanje imuniteta u sezoni prehlada

Za održavanje imuniteta tokom perioda sezonskih bolesti i virusa korona vrlo je delotvoran paradajz, izjavila je ruska lekarka Natalija Kruglova.

Prema rečima dijetologa, to povrće je izuzetno korisno za organizam zahvaljujući velikom sadržaju antioksidanasa.

„Paradajz sadrži likopen, snažan i važan antioksidans za čoveka. On štiti organizam od delovanja slobodnih radikala koje mogu da izazovu obolevanje kardiovaskularnog sistema, kao i onkološke bolesti. Zahvaljujući likopenu aktiviraju se zaštitne ćelije imunog sistema“, objasnila je ona za radio Sputnjik.

Kako kaže, jedinstveni sastav paradajza, sadržaj vitamina C, dijetetnih vlakana i beta karotena čini to povrće izuzetno korisnim za oči, kožu, kosu i nokte.

Međutim, svojstva paradajza u velikoj meri zavise od načina na koji se pripremaju. Na primer, vitamin C se razgrađuje prilikom zagrevanja, za razliku od likopena. Tog antioksidansa ima još više u paradajz pasti nego u svežem povrću, dodala je.

Kruglova je takođe napomenula da je, uprkos svim koristima, to povrće kontraindikovano za osobe sa upalama gastrointestinalnog trakta ili individualnom netolerancijom na ovaj proizvod.

(Sputnjik)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

imunitetimunitet krdapovrće
Komentari (0)
Dodaj komentar