Samo ga jedite: Ovo voće leči i najopasnije bolesti

Ove ukusne bobice uspešno otklanjaju simptome prolećnog umora, pročišćavaju organizam, neguju kožu lica i tela, a mogu da ih konzumiraju i dijaberičari.

Šumske jagode su jedna od 400 dosad poznatih vrsta jagoda u svetu. Iako su plodovi obične šumske jagode znatno sitniji od domaće gajene jagode, treba znati da u sebi ipak sadrže mnogo veću koncentraciju hranljivih i lekovitih materija.

Beru se od maja do avgusta i izuzetno su bogate vitaminom C – u toj meri da jedna šaka šumskih jagoda zadovoljava dnevne potrebe organizma za ovim vitaminom. Pored toga sadrže vitamine B grupe, vitamin E, karoten, flavonoide, gvožđe, kalcijum, kalijum, fosfor, mangan, tanin, triterpen, pentozan…

Osvežavaju lice

Za negu lica priprema se maska od šumskih jagoda tako što se desetak plodova propasira i pomeša sa malo mleka. Drži se na licu dva-tri sata ili još bolje tokom cele noći, a ujutru ispere mlakom vodom. Ova maska čisti i osvežava lice, a koži daje blistav i ujednačen ten.

Takođe, šumske jagode pospešuju cirkulaciju pa mogu biti i dobar saveznik u borbi protiv celulita.

Divlja jagoda kao lek

Prisustvo mangana u jagodama povoljno utiče na kompletan metabolizam, mozak, nervni sistem, krv i koštanu masu. Šumske jagode sadrže i elaginsku kiselinu, koja sprečava prelazak zdravih ćelija u maligne. Da bi se što bolje sačuvale hranljive i lekovite materije, šumske jagode treba prati samo kratko, nikako pod jakim mlazom vode i to neposredno pre jela. Ako se odlučite da sušite plodove, kad se završi sušenje smestite ih u platnene ili vrećice od jute i čuvajte na tamnom i suvom mestu.

Čaj od lista jagode

Čaj od listova šumske jagode čisti krv, jetru, bubrege i umiruje nervni sistem.

Uspešno se primenjuje kod oboljenja materice jer sprečava jaka krvarenja. Kod oboljenja živaca čaj od listova i od cele biljke (koren, list), u kombinaciji s ostalim lekovitim biljem, jača nervni sistem i smiruje.

Zapadna medicina koristi šumske jagode za lečenje lošeg ili izgubljenog apetita, astme, slabe cirkulacije, za čišćenje krvi, bolesti bešike, krvarenja, bolesti želuca (gastritisa, katara creva, slabog varenja…) i jetre (hepatitisa, ciroze, masne jetre…) prolećnog umora, kašlja, hemoroida, upale usne duplje, bolesti bubrega, artritisa, gihta, reume.

Pored svega navedenog – šumska jagoda je veoma jak antioksidans i štiti organizam od štetnih dejstava slobodnih radikala, koji su glavni prouzrokovači teških oboljenja, kakvi su maligniteti, piše Stil.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

bolestivoće
Komentari (0)
Dodaj komentar