Sastojci koji život znače – omega-3

Svega nekolicina prehrambenih dodataka sadrži u sebi izuzetno korisne omega-3 masne kiseline (O3K). U čemu je njihov značaj?
Omega-3 masne kiseline spadaju u grupu izuzetno jakih antioksidanata koji štite ćelije od propadanja usled starenja, izlaganja suncu, izlaganja zračenju, nepravilnoj ishrani i drugim spoljnim uticajima kojima smo svakodnevno izloženi. Pošto naš organizam ne može sam da stvori O3K, jedini način da se ove kiseline nađu u organizmu jeste unošenje putem hrane i prehrambenih dodataka koji su njime bogati. Zbog svega toga, O3K se smatraju esencijalnim masnim kiselinama.
Već mnogo godina unazad lekari za vid ohrabraju svoje pacijente da u što većim količinama uzimaju O3K, kako bi sebe zaštitili od ozbiljnih poremećaja koji izazivaju gubitak vida osoba u starosti.
U teoriji je sve ovo imalo potpuno smisla; ali kako bi se saznalo u kojoj meri dolazi do smanjenja rizika od pojave ovakvih poremećaja i u kojoj meri se poboljšava vid, Internacionalna asocijacija oftamologa sprovela je arhivsko istraživanje u koje je uključeno preko 2500 već objavljenih radova.
Kriterijumi po kojim su birani ovi radovi:
1. Jasno definisan značaj i količina konsumiranja O3K i ribe, bilo u okviru redovne ishrane ili kao dodatak.
2. Jasne definicije poremećaja koji se najčešće javljaju.
3. Odgovarajuće statističke tehnike koje potvrđuju otkrića.
4. Procena stepena verovatnoće, potencijalnih rizika ili primarnih podataka uporebljenih za izračunavanje stepena verovatnoće.
Na osnovu ovih kriterijuma, od 2754 rada, 9 je izdvojeno kao potpuno verodostojno kada je reč o informacijama koje nude i zaključcima do kojih su došli. Statističari su dalje iskombinovali podatke svih 9 radova i napravili jednu veliku arhivu, metodom koji je poznatiji kao metaanaliza.
Na osnovu metaanalize, konsumiranje hrane koja je bogata O3K kod pojedinca smanjuje verovatnoću za pojavu ozbiljnog poremećaja vida, a kasnije i gubitka vida, za čak 38%.
Masna riba poput tune, sardina, lososa i pastrmke predstavlja najbogatiji izvor omega-3 masne kiseline koji nam je trenutno dostupan. Dakle, ukoliko biste da što duže ostanete bez optičkih pomagala, bacite se na konsumiranje gorepomenute ribe. Čak i ako niste ljubitelj ribe, potrudite se barem malo i gledajte na to kao na neophodnu žrtvu, kako bi vaš vid ostao što duže savršen.
Podsećamo da omega-3 masne kiseline povoljno utiču na celokupno zdravlje, a preporučuju se i trudnicama.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

omega 3
Komentari (2)
Dodaj komentar
  • Vera Curling

    Članak je dobar, ali se ne uzima u obzir druga vrsta hrane koja je takođe bogata ovim sastojkom. Za osobe koje ne mogu da jedu ribu iz bilo kojih razloga nema svrhe. Omega 3 se nalazi i u drugoj hrani, npr. maslinovo ulje, semenke od bundeve, soja, hmelj i dr.

  • Ištvan Kotorman

    Komentar je bez premca, što je napisano, sve je dokazano i mnogo još korisnih uticaja ima O3K na organizam. Odličan tekst.