Šećer podstiče nezdravu ishranu

Šećer koji sadrži određena hrana, a ne masti iz hrane – glavni je razlog zašto ljude privlače nezdrave poslastice, kažu rezultati nove studije.
Istraživači su pratili aktivnost mozga kod više od 100 tinejdžera dok su pili dve vrste tople čokolade sa ukusom milkšejka koje su imale isti broj kalorija. Jedna vrsta tople čokolade (milkšejka) imala je dosta šećera, a malo masti, a druga vrsta obrnuto.
Obe vrste tople čokolade aktivirale su centre zadovoljstva u mozgu. Utvrđeno je da milkšejk sa visokim nivoom šećera efikasnije aktivira centre zadovoljstva hranom u mozgu nego što to rade masti koje sadrže namirnice. Interesantno je da šećer koji sadži hrana može izazvati i pojavu kompulsivnog jedenja.
Nalazi ovog istraživanja doveli su do razumevanja nekih odgovora na pitanje šta uzrokuje prejedanje kod ljudi.
"Mi puno radimo na prevenciji u borbi protiv gojaznosti, a ono što je zaista jasno iz ove studije, ali i iz šire literature, jeste: što više šećera jedete, više želite da ga konsumirate! To kaže vodeći autor studije Erik Stic, viši naučnik u Istraživačkom institutu iz Oregona.
Zaključak
"Što se tiče mogućnosti angažovanja centra za zadovoljstva u mozgu (takozvane moždane nagrade) i kompulsivnog jedenja (gladi), šećer izgleda deluje na mozak mnogo više i jače nego što deluju masti", ističe Erik Stic.
Iz ovoga se može zaključiti da “slatke” namirnice mogu više uticati na pojavu gojaznosti nego masnoće u namirnicama. Prosto rečeno, masti nas goje, ali nas “slatkiši” teraju da više jedemo.
Rezultati navedenog istraživanja mogu pomoći naučnicima u borbi protiv gojaznosti.
Ove rezultate nedavno su objavili "The American Journal of Clinical Nutrition" i "The New York Times".

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

apetitgojaznostkompulzivno jedenjemastinezdarava ishranasecerzdrava hranazdrava ishrana
Komentari (0)
Dodaj komentar