Slatka pića skraćuju život

Novo istraživanje je pokazalo da konsumiranje slatkih napitaka predstavlja važan faktor rizika od bolesti srca; čak i umereno konsumiranje, tj. jedna čaša dnevno, povećava rizik za 20%.
Istraživanje je obuhvatilo skoro 43.000 muškaraca starosti od 40 do 75 godina. U periodu od januara 1986. do decembra 2008. godine učesnici su ispitivani o ishrani i drugim zdravstvenim navikama na svake dve godine. Osim toga, na polovini istraživanja uzet im je i uzorak krvi.
Istraživači su podelili učesnike u četiri grupe u zavisnosti od navika konsumiranja zaslađenih napitaka:

  • grupa koja ne konsumira zaslađene napitke
  • grupa koja konsumira do dva pića mesečno
  • grupa koja konsumira jedno do tri pića nedeljno
  • grupa koja konsumira u proseku jedno piće dnevno

U takva pića spadaju gazirani i negazirani voćni sokovi. Istraživanje nije obuhvatilo samo 100% voćne sokove.
Istraživanje je utvrdilo da osobe iz poslednje grupe imaju 20% veće šanse od srčanog rizika u poređenju sa osobama iz prve grupe. Pri proceni su u obzir uzeti faktori kao što su starost, pušenje, vežbanje, konsumiranje alkohola, kvalitet ishrane, telesna težina i porodična istorija bolesti srca. Za vreme istraživanja zabeleženo je 3.683 srčanih udara.
Slatki napici i srčana oboljenja
Istraživači kažu da postoji nekoliko razloga koji mogu objasniti vezu između slatkih napitaka i srčanih oboljenja. Slatki napici utiču na povećanje telesne težine, kao i lipida u krvi, što povećava nivo triglicerida. Slatki napici takođe povećavaju inflamatorne pokazatelje koji su povezani sa srčanim oboljenjima, kao što su S reaktivni proteini.
Stručnjaci smatraju da rezultati istraživanja nisu iznenađujući i da pružaju važne informacije o tome kako su slatki napici i srčana oboljenja povezani.
Međutim, ima i onih koji ističu da ovo istraživanje ima i određenih nedostataka. Na primer, četvrta grupa učesnika obuhvata širok opseg, gde su učesnici konsumirali od 4,5 do 7,5 slatkih napitaka nedeljno. Istraživači su za prosek uzeli brojku od 6,5 ili jedno piće na dan i tako "manipulisali podacima", zbog čega je utvrđen povećan rizik od 20%.
Stručnjaci napominju da šećer ipak nije glavni krivac za gojaznost i srčana oboljenja i da ljudi treba da se fokusiraju na smanjeni unos kalorija i povećanje fizičkih aktivnosti.
Saveti
Eksperti smatraju da rezultati ovog istraživanja ne pokazuju da oni koji vole ovakve napitke treba u potpunosti da ih se odreknu. Jedna ili dve čaše nedeljno neće predstavljati veliki problem zdravim osobama.
Slatki napici trebalo bi da se tretiraju kao poslastica, a ne kao uobičajeno piće. Ne preporučuje se unos više od 450 kalorija iz slatkih piće u toku jedne nedelje, a to iznosi oko 350 mililitara.
Pored navedenog, treba uzeti u obzir i druge nezdrave navike (pušenje, slatkiši, alkohol, masno meso…), kao i zdrave navike (zdrava ishrana, fizičko vežbanje, šetnja na čistom vazduhu, voće, povrće, žitarice, riblje meso…).

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

dijabetesholesterolkarcinomkrvni pritisakmineralipušenjesecerslatkišisokovisrčani udarivitaminizdrava ishrana
Komentari (0)
Dodaj komentar