Sme li krompir da se jede nakon što proklija? Ako primetite ovo na njemu, odmah ga bacite

Ako vam je ikada krompir sedeo na kuhinjskom pultu ili u ostavi, znate kako se menja kada proklija i pozeleni, ali da li ga treba baciti ili je i dalje bezbedan za jelo? Evo šta savetuju stručnjaci.

„Klice koje se tada formiraju na njemu sadrže toksin koji se zove solanin, koji može da izazove glavobolju, povraćanje i druge probavne simptome“, objasnila je Elen Šumaker, direktorka za informacije o hrani na Državnom univerzitetu Severne Karoline. Ako se takav krompir konzumira u velikim količinama, upozorila je ona, može izazvati prilično ozbiljne zdravstvene simptome, na primer, ako su klice male, a krompir nije mekan ili smežuran, klice se mogu odrezati i jesti. „Ne jedite krompir koji već ima zelenkastu boju!“ upozorila je Megi Mihalčik, nutricionista i osnivačica „Once Upon a Pumpkin.“.

„Sunčeva svetlost izaziva zelenu boju jer proizvodi hlorofil, ali pravi problem je nakupljanje štetnih toksina. Ako su na krompiru samo male zelene tačke, mogu se odrezati, ali ako su velike, bolje ih je baciti“. Klijanje i zelenkasta nijansa, kaže on, glavni su znaci da se krompir pokvario. ili počinje da se kvari, ali ako je krompir smežuran i mekan, to je svakako znak da ga treba baciti“, dodala je ona.

„I iako su efekti jedenja lošeg krompira uglavnom gastrointestinalni, u teškim slučajevima solanin zapravo može izazvati paralizu.“ Uopšteno govoreći, najbolje je držati se podalje od krompira čudnog izgleda, posebno ako je počeo da postaje zelen, pogotovo jer kada počnu da pokazuju simptome zelenila, krtola i klica, oni će takođe razviti gorak ukus i verovatno će neće sadržati toliko hranljivih materija kao ranije.

„Iako nije bilo mnogo istraživanja na ovu temu, možemo pretpostaviti da je sadržaj hranljivih materija u proklijalom krompiru niži nego u zdravom krompiru, jer kada je proklijali krompir izložen većoj oksidaciji zbog viših temperatura“, rekla je dijetetičarka Tamar Semjuels. Krompir bilo koje vrste zdrav, normalnog izgleda pun je vitamina i minerala“, podsetila je ona, „i, između ostalog, bogat je vitaminima A i C i kalijumom.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

ishranakrompirproklijao krompir
Komentari (0)
Dodaj komentar