Sokovi – najzdraviji ili najštetniji po zdravlje?

Svako od nas uvek uživa kad pred sobom ima veliku čašu hladnoga soka, koji pleni ne samo svojom bojom već i neodoljivim ukusom, a pri tome nam utoljuje i žeđ. I pored svih ovih činjenica, eksperti za ishranu i napitke upozoravaju da izgled ne znači uvek i da je taj napitak zdrav. Iako najkvalitetniji sokovi nose u sebi mnoštvo vitamina, oni manje kvalitetni sokovi imaju efekat kao i slatkiši. Kako bismo vam što više olakšali izbor, izdvojili smo za vas najkorisnije i najzdravije, kao i one koji potencijalno mogu narušiti naše zdravlje.
Najbolji izbor – sok od povrća
Konsumiranje sokova od povrća predstavlja izuzetno dobar način za obogaćivanje svakodnevne ishrane hranljivim supstancama koje se nalaze u povrću. Postoje dokazi da likopen iz soka paradajza – smanjuje rizik od nastanka raka. Sok od cvekle može da doprinese smanjenju krvnog pritiska. Sok od povrća sa pulpom ublažava osećaj gladi. A svi ovi pozitivni rezultati mogu se ostvariti bez ikakvih problema, jer sokovi od povrća sadrže mnogo manje šećera i kalorija nego voćni sokovi.
Najgori izbor – voćni kokteli
Kada se sretnete sa terminima voćni koktel, napitak bogat voćem ili voćni sok – budite uvek na oprezu, jer većina ovih proizvoda sadrži izuzetno malu količinu pravog voća i voćnog soka. Najčešći sastojci su voda i šećer u nekom od svojih oblika, poput sirupa sa velikom količinom fruktoze. Što se tiče hranljivosti, ovi napici su slični većini ostalih sokova, tj. bogati su šećerom i kalorijama, ali imaju manjak hranljivih i zdravih supstanci. Istraživanja su pokazala da slatki voćni napici izlažu decu riziku od gojaznosti i drugih problema.
100% voćni napitak?
Kada su u pitanju 100% voćni napici, često dolazi do izvesnih rasprava, jer se može ispostaviti da čak i ako nešto zvuči ovako zdravo, može imati posledice po zdravlje. Niko ne osporava činjenicu da su 100% voćni sokovi puni vitamina i antioksidanata. Međutim, problem leži u tome što isti taj sok može prirodno biti bogat i šećerom i kalorijama. Primera radi, čaša čistog soka od jabuke može sadržati isto toliko šećera kao i neka čokoladica. Upravo iz ovog razloga, preporuka je svih eksperata da se ograničite na po jednu do dve čaše soka dnevno.
Dobar izbor – sok od nara
Ukoliko se odlučite za jednu čašu zdravoga soka dnevno, treba se potrudti da to bude stvarno kvalitetan sok. U vrhu ove liste nalazi se sok od nara. Bogat je šećerom i kalorijama, ali je isto tako i bogat velikim količinama antioksidanata – supstanci koje, između ostalog, pomažu i pri normalnom funkcionisanju mozga i smatra se da umanjuju rizik od pojave raka. Jedno istraživanje je pokazalo da 0,25 litra soka od nara dnevno sprečava ponovnu pojavu raka prostate.
Dobar izbor – sok od brusnica
Sok od brusnica je izuzetno bogat vtaminom C, koji je od presudnog značaja za zdrav imuni sistem. Takođe je zdravo piti sok od brusnice bez ikakvih zaslađivača, jer smanjuje rizik od infekcija organa za mokrenje.
Dobar izbor – sok od borovnice
Istraživanja su pokazala da borovnica održava zdravlje mozga i štiti od poremećaja koji se javljaju u starosti, poput demencije i Alchajmerove bolesti. Veliki deo antioksidanata koji se nalaze u plodovima borovnice prenosi se i u sok; što više ovog soka pijete, mozak će vam biti zdraviji.
Dobar izbor – sok od trešanja
Pored toga što je izuzetno bogat antioksidantima, smatra se da sok od trešanja deluje protiv svih upala.
Dobar izbor – sok od crvenog grožđa
Svi smo upoznati sa tim da crveno vino, u umerenim količinama, može biti jako dobro za srce. Isto to je tačno i kada je sok od crvenog grožđa u pitanju.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

sokovi
Komentari (0)
Dodaj komentar