Šta jesti u trudnoći i tokom dojenja?

Pravilna ishrana u trudnoći i tokom dojenja veoma je važna za ženu i dete. Nedovoljno korisnih sastojaka u hrani može prouzrokovati mnoge bolesti i kod majke i kod deteta. Preterana količina hrane, pogotovu neodgovarajuća hrana, u trudnoći i za vreme dojenja deteta pored gojaznosti može stvarati zdravstvene probleme i majci i detetu.
Najvažnije je da žena u tom periodu pije dosta tečnosti, jede više puta manje porcije u toku dana, a da na trpezi bude što više voća i povrća.
Stručnjaci preporučuju sledeću hranu.
Voće
Najbolje je sveže voće, razni kompoti i prirodni sokovi bez dodatka šećera. Važno je jesti i koštunjavo voće. Od voća izdvajamo: jabuke, jagode, narandže, bademe i lešnike.
Masnoće
Najzdravije je maslinovo nerafinisano ulje. Mogu se koristiti suncokretovo i ulje od kukuruznih klica, ali takođe pod uslovom da nisu rafinisana. Manje količine margarina i maslaca poželjne su u ishrani. Uz barenu hranu i salate treba koristiti ulja koja nisu termički obrađivana.
Mesni proizvodi
Mlada mesa su zdrava za svakoga pa ih preporučujemo i mladim majkama i trudnicama. Meso treba da je bareno, bez kožica, sa malo masnoće i što manje jakih začina. Žene u ovom periodu treba da jedu mladu piletinu, ćuretinu, teletinu, junetinu ili meso divljči (srneće ili zečije meso). Po jedno jaje se preporučuje svakog drugog ili trećeg dana.
Riba
Riba je zdrava u ishrani, ali ne treba jesti masne ribe i jako pržene ili reš pečene. Stručnjaci savetuju da treba jesti oslić, pastrmku, štuku i tunu.
Mlečni proizvodi
Od mlečnih proizvoda za trudnice i dojilje preporučuje se sve, ali sa smanjenim masnoćama. Najbolji su jogurt, kiselo mleko i kefir. Od ostalih mlečnih proizvoda treba jesti: obrano mleko, posne i mlade sireve, mladi kajmak (ne previše mastan i ne u velikim količinama), kao i pavlaku sa manje masnoće.
Pecivo i žitarice
Hleb i peciva od integralnih žitarica spadaju u zdravu hranu za svakoga pa i za trudnice. Najbolji su kukuruzni, raženi i grejem hleb, ali ne u prevelikim količinama. Poželjno je jesti kuvane makarone, špagete, pirinač, pšenicu i kukuruzni griz, ali bez previše jakih preliva i začina.
Povrće
Povrće svih vrsta preporučuje se u ishrani, i to kako u obliku salate tako i bareno. Od mahunarki treba jesti dobro skuvan pasulj, grašak, boraniju i sočivo, ali ne treba preterivati u količinama.
Slatkiši
Slatkiše treba jesti u manjim količina, i to: med, prirodne džemove i marmelade, kao i voćne kolače sa malo šećera.
Tečnosti
Kafa se preporučuje, ali samo jedna do dve šoljice dnevno. Poželjni su i blagi čajevi od nane, kamilice, lipe, šipka, kao i sveže ceđeni sokovi sa što manje šećera. Treba ih piti svakodnevno, po nekoliko čaša dnevno. Vodu treba piti, po mogućstvu mineralnu, ali izbegavati gaziranu. Podrazumeva se da napici ne budu ni ledeni ni vreli, kako ne bi šokirali organizam.
Ako ginekolog ili doktor ustanove da trudnici ili dojilji pored redovne ishrane nedostaju neki vitamini ili minerali, oni će preporučiti vitaminske preparate koji su korisni za trudnicu ili porodilju.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

ishranatrudnoća
Komentari (0)
Dodaj komentar