Šta se dešava sa telom ako potpuno izbacite masti iz ishrane?

Masti igraju ključnu ulogu u mnogim telesnim funkcijama. Ako ih ne konzumirate, doživećete mnoge negativne posledice po zdravlje.

Nedostatak vitamina A – Vitamin A igra važnu ulogu u zdravlju, a njegov nedostatak može dovesti do kseroftalmije (suvih očiju), noćnog slepila i zamagljenog vida.

Nedostatak vitamina D – Vitamin D je važan za zdravlje kostiju jer bez njega telo ne može da apsorbuje kalcijum koji je ključan za zdravlje kostiju i zuba. Ovo može uzrokovati smanjenu gustinu kostiju, što vas čini sklonijim prelomima, a u teškim slučajevima može se razviti u osteoporozu.

Nedostatak vitamina E – Vitamin E je važan zbog svojih antioksidanata. Jedan od ključnih hranljivih sastojaka u borbi protiv slobodnih radikala. Osim što slabi imuni sistem, vitamin E može izazvati oštećenje mišića i/ili nerava.

Nedostatak vitamina K – Vitamin K je neophodan za krv, a njegov nedostatak može izazvati značajno krvarenje i povećanje modrica.

Koja je preporučena dnevna količina masti?

Stručnjaci kažu da bi masti u ishrani trebalo da budu oko 20 do 35 odsto ukupnih kalorija. Dakle, ako jedete 2000 kalorija dnevno, 400 do 700 kalorija bi trebalo da se izgubi u masti. Naravno, treba da izaberete mononezasićene i polinezasićene masti, a ne trans-masne kiseline, piše Živim.hr.

Mononezasićene masti su:

-maslinovo ulje
-bademi
-orasi pekan
-seme bundeve

Oni su polinezasićene masti

-orasi
-laneno seme
-losos
-skuša

Omega-3 masne kiseline su:

-inćuni (riba)
-halibut
-losos
-sardine
-avokado
-jaja

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

ishranamasti
Komentari (0)
Dodaj komentar