Šta se dešava u organizmu ako beli luk jedete svaki dan

Mnogi smatraju da je beli luk lek protiv virusa, pa je i na početku pandemije kovida 19 savetovano da se beli luk jede sa đumbirom.
Beli luk utrljavaju na nos, jedu ga za doručak, ručak i večeru ili ga nose oko vrata. Međutim, nekim ljudima se ne dopada ni miris ni ukus belog luka. Da li je on baš toliko zdrav i da li česta upotreba može naškoditi organizmu?

Jača imuni sistem

Meksički naučnici su otkrili da beli luk može da stimuliše različite tipove ćelija koje su direktno povezane sa našim imunitetom i može da pojača zaštitnu funkciju organizma. Pritom, on nije koristan samo ako se konzumira svež, već i u vidu ekstrakta. To su ustanovili i američki naučnici koji su sproveli istraživanje na 120 dobrovoljaca, polovini je dat ekstrakt belog luka, a drugoj polovini – placebo. U grupi koja je dobila ekstrakt ljudi ili nisu obolevali ili su u slučaju da su se i razboleli veoma brzo ozdravili.

Beli luk kao sredstvo protiv mikroba

Beli luk može da se bori sa devet od 24 bakterijskih infekcija i sa jednom od deset gljiva – kandidom parapsilozom. Međutim, naučnici iz Irske su upozorili da se beli luk može koristiti samo kao dopunska terapija i da se moraju uzimati lekovi koje su prepisali lekari.

Poboljšava pamćenje

Na Medicinskom fakultetu Univerziteta „Tafts“ u Bostonu su otkrili da beli luk može pozitivno da utiče na kognitivne funkcije i da poboljša pamćenje.

Pomaže u lečenju onkoloških bolesnika

Beli luk se može koristiti i kao dopunska terapija u nekoliko oblika raka. On deluje na osnovu svojih jedinstvenih antioksidantskih svojstava. Na Tajlandu je sprovedeno istraživanje o značaju ekstrakta belog luka. Naučnici su ustanovili da se beli luk odlično bori sa bolestima srca i krvnih sudova, kao i u borbi sa demencijom.

Snižava krvni pritisak

Beli luk može sniziti krvni pritisak, ali samo ako se redovno upotrebljava, ustanovili su eksperti iz Indije. Australijski naučnici su naveli da je to zasnovano na činjenici da sadrži polisulfide koji omogućavaju ćelijama da dobiju signal o elementima koji zahtevaju obnovu. To će pomoći da se krvni pritisak izbalansira i izjednači nivo arterijskog krvnog pritiska.

Izaziva kiselinu

Pored koristi, beli luk može imati i neke neželjene efekte za organizam, smatraju eksperti lista „Itdis“. U slučaju da imate problema sa kiselinom onda morate ograničiti upotrebu belog luka ili ga potpuno izbaciti iz ishrane.
Izaziva naduvenost stomaka

Beli luk sadrži ugljene hidrate koji se zovu fruktani. Oni se nalaze u pšenici, ražu, luku, špargli, grejpfrutu, lubenici, pasulju i indijskom orahu. Američki naučnici su otkrili da se netolerancija na gluten često meša sa netolerancijom sa fruktanom, s obzirom da su simptomi veoma slični: nadutost stomaka, bol u želucu i grčevi. Međutim, ovi simptomi se neće pojaviti ako se beli luk termički obradi.

(Sputnjik)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

beli lukishranazdravlje
Komentari (0)
Dodaj komentar