Šta se dešava u telu ako svakog dana pojedete 5 šampinjona?

Pečurke bi valjalo jesti svaki dan: antioksidansi koje sadrže imaju blagotvorno dejstvo na organizam! I male porcije pečurki, ako se konzumiraju svakodnevno, mogu da značajno utiču na zdravlje. Nedavno istraživanje je otkrilo da pečurke spadaju u najbogatije izvore dva antioksidansa koji su odlični u prevenciji demencije, srčanih oboljenja i raka.

Istraživači sa Državnog univerziteta Pensilvanije analizirali su odnos između konzumacije pečuraka i pojave hroničnih bolesti kod ljudi. Ispitali su 13 vrsta pečuraka i utvrdili da se posebno dva antioksidansa, ergotionein i glutation, bore protiv slobodnih radikala koji su povezani sa demencijom, raznim oblicima raka pa čak i kardiovaskularnim bolestima.

“Nema sumnje da su pečurke najbolji prehrambeni izvor ta dva antioksidansa”, izjavio je Robert Bilman, vođa ovog istraživanja.

Što se tiče ergotioneina, iako njegovo delovanje nije potpuno jasno, istraživanja ukazuju da on može da pomogne da se održi nivo glutationa uticajem na odbrambene mehanizme ćelija. Neka istraživanja na miševima pokazala su da ergotionein štiti od gomilanja beta-amiloidnih naslaga, kao i da može da zaštiti od kognitivnog opadanja. Sa druge strane, za glutation je poznato da održava imunitet i neutrališe kancerogene materije i druge toksina. Štaviše, visoki nivoi glutationa pomažu da se očuva zdravlje i spreče brojne bolesti.

Ali, sadržaj ova dva antioksidansa se razlikuje kod raznih pečuraka. Utvrđeno je da su vrganji najbogatiji izvor ergotioneina, dok su maitake gljive sadržale najviše glutationa. Sa druge strane, gljiva koja se smatra delikatesom, lisičarka, imala je najmanje antioksidanasa.

A što se tiče šampinjona, koji su verovatno najzastupljenija vrsta pečuraka, iako imaju manje antioksidanasa od najboljih izvora (vrganja i maitake), u odnosu na ogromnu većinu drugih namirnica, šampinjoni sadrže znatno više.

U zemljama koje redovno koriste pečurke u obrocima, kao što su Fancuska i Italija, manji je procenat obolelih od demencije. Međutim, u zemljama u kojima ovi antioksidansi iz pečuraka nedostaju u ishrani, kao što je SAD, veći je procenat obolelih od Parkinsonove i Alchajmerove bolesti.

Bitno je takođe znati da pečurke zadržavaju svoje antioksidanse čak i ako se termički obrade. Ovo istraživanje je objavljeno u časopisu Food Chemistry.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

antioksidansigljiveishranazdravlje
Komentari (0)
Dodaj komentar