Šta trudnice ne bi trebalo da jedu?

Mladim ženama u trudnoći preporučuje se da jedu raznovrsnu i zdravu hranu, da piju dosta tečnosti, ali da ne zaborave ni umerene fizičke aktivnosti i dovoljno sati spavanja. Podsećamo da trudnice ne bi trebalo da puše i obavljaju teške fizičke aktivnosti.
Da bi se žena u toku trudnoće što bolje osećala i bila zdrava, a i da njena beba ne bi patila, navešćemo neke namirnice i hranu koju ne treba jesti, naročito ne u velikim količinama.
Voće
Suvo voće ili kandirano voće ima dosta kalorija, a malo vitamina, i teško je za varenje, pa stvara gasove i nadutost.
Masnoće
Životinjske masti treba izbegavati: svinjsku, guščiju, loj i slično. Ne preporučuju se slanina, proizvodi od slanine i jake masne zaprške.
Mesa
Jaka mesa treba izbegavati, pogotovu mesa sa roštilja ili jako slana i reš pečena (ovčetina, svinjetina ili govedina). Mesne prerađevine su takođe opasne za trudnicu: paštete, salame, kobasice ili jako dimljeno meso.
Riba
Masne ribe, pogotovu sa roštilja ili jako pržene i mnogo začinjene, treba izbegavati na trpezi.
Mleko i mlečni proizvodi
Mleko i mlečni prozvodi su zdravi, ali treba izbegavati punomasno mleko i punomasne i slane mlečne proizvode. U takve mlečne proizvode spadaju: stari i punomasni sirevi, kačkavalj, dimljeni sirevi, punomasni zreli kajmak, milkšejk, punomasna pavlaka ili voćni jogurt sa šećerom.
Pecivo i žitarice
Treba izbegavati masna i lisnata testa, kao i jako pržena peciva kao što su: masne pite, burek, pogačice, paštetice, mekike, krofne, prženice i uštipci. Svež i vruć pogotovu beli hleb nadima stomak i težak je za varenje. Ne peporučuje se ni trudnicama ni deci da mnogo jedu grickalice kao što su krekeri, grisini, čips ili masne testenine sa jakim prelivima.
Povrće
Konzervirano povrće ili jako prženo povrće (pogotovu prženo sa mesom) teško je za varenje, pa ga po mogućstvu treba izbaciti za vreme trudnoće.
Slatkiši
Ono na šta bismo posebno upozorili jeste beli šećer i preslatki kolači. Masne kolače, čokolade, bombone i ostale konditorske proizvode treba svesti na minimum u toku trudnoće.
Napici
Trudnice treba da piju dosta tečnosti, ali se ne preporučuju: alkoholna pića, gazirani sokovi, sokovi sa šećerom, veštački sokovi, jaka kafa, crni čaj, jaki čajevi, energetski napici i slično.
Umesto zaključka
Podsećamo da treba izbegavati hranu koja može izazvati alergiju, ili čak dovesti do spontanog pobačaja.
Pored navedene hrane, trudnice treba da vode računa o količini hrane, jer previše dodatih kilograma u trudnoći nije zdravo za ženu, a može dovesti do nepotrebnih problema prilikom porođaja.
Redovne posete ginekologu tokom trudnoće treba iskoristiti i za savet o tome šta bi trebalo jesti, a šta izbegavati.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

trudnoća
Komentari (9)
Dodaj komentar
  • Tanja Stević

    Otvorila sam stranicu o ishrani trudnica da bih se podsetila šta trudnica treba da jede, jer je moja ćerka sada u drugom stanju. Naime, jako sam iznenađena većinom komentara (verovatno trudnica) koji tvrde da je preporučena hrana za trudnice preterana?! Drage trudnice, buduće mame, svaki čovek bi trebalo tako zdravo da se hrani i u svoju ishranu uvrsti namirnice bez masnoća, šećera i aditiva koje nam i onako stavljaju u sve proizvode. Čuvajuci svoje zdravlje, čuvate i zdravlje vaše bebe, kojoj ste vi jedini izvor života. Mislite i na ta mala bica u svom stomaku i pružite mu da se rodi kao zdrava i srećna beba.

  • Mirjana Antić

    Savet je odličan! Na raspolaganju je više nego dovoljno namirnica, samo treba biti kreativan. Ja sam se tokom trudnoće tako hranila, izuzetno je prijalo. Nema nadutosti, zatvora, gorušice, mučnine i pri tom se nisam ugojila puno. Bila sam puna energije. I sad, kao još uvek ležeća porodilja, osećam se odlično. Sigurno ću nastaviti sa takvom ishranom, pošto je preporučena i za dojilje. Nije greh pojesti ponekad i sladoled, pljeskavicu, ali ne da to bude jedini vid ishrane. Ne kudite, probajte, primetićete razliku.

  • Ivana Blagojević

    Zaista, a šta bi se smelo jesti? Bez veze, mislim da treba slušati svoj organizam i jesti ono što ti se jede.

  • Goga A

    Ne, ne ovo nije pretjerano, svi se mi bolje osjećamo kad ne jedemo masnoće, slatkiše i svu ovu gore nezdravu hranu i slažem se da trudnice ne bi trebalo da to jedu. Drugo je to što smo mi navikli da je burek česta hrana na našem stolu, ali to ne znači da je i dobar/zdrav. Pozdrav autoru.

  • Dragan Cvetković

    Postoje neka opšta načela i opšte preporuke šta bi trebalo, a šta ne bi trebalo da jedu trudnice. U prilogu je navedeno šta preporučuju stručnjaci da se trudnica ne bi previše ugojila i da uneta hrana prija njoj i bebi. Svaka žena je individua za sebe, a svaka trudnoća je različita pa na osnovu toga lekar ginekolog koji vodi trudnoću propisuje i savetuje šta konkretno treba raditi. Da ne bi čitateljke mislile da je „sve zabranjeno“, u sledećim prilozima na Krstarici navedeno je šta se preporučuje trudnicama da jedu: Šta jesti u trudnoći i tokom dojenja?“ i „Zašto su vitamini, omega-3 i minerali potrebni trudnici?“.

  • Marija Petković

    Preterano! Trudnice bi trebalo da gladuju ili da jedu samo barenu hranu, a sve ostalo ne dolazi u obzir. „Jaka mesa treba izbegavati, pogotovu mesa sa roštilja ili jako slana i reš pečena (ovčetina, svinjetina ili govedina).“ Da li bi trebalo da bude krvavo, da trudnica dobije salmonelu?! U svim knjigama koje su napisali vrhunski lekari stoji da je za trudnicu veoma bitno da uzima meso (govedinu posebno) zbog gvožđa koje kako trudnoća napreduje, drastično pada. Takođe je veoma bitno da meso bude reš pečeno (bez roze sokova u sebi) kako bi se izbegle moguće infekcije.

  • Suzana Malbašić

    Ovo je preterano. Šta onda treba jesti? Ja nisam vodila računa o ishrani, jela sam baš sve što sam poželela, ali baš sve. Ugojila sam se 14 kg, porodila se brzo i lako, rodila zdravu devojčicu koja lepo napreduje i deset dana posle porođaja vratila se na svoju standardnu kilažu koju imam godinama.

  • Martina S.

    Zaista, po ovome bi svaka trudnica morala zapisivati šta i koliko jede?! Slažem se da se treba zdravo hraniti, a gorenavedene namirnice, začini i način pripreme hrane podrazumijevaju se i kod ostalih ljudi. Iz sopstvenog iskustva: što više voća, tečnosti, svježeg ili malo tretiranog povrća, meso pileće, teleće, juneće, svinjsko i jagnjeće ne tako često. Slatko – zašto da ne?! Mlijeka sam dosta pila, uživala u njemu uz svaki doručak (ne treba pretjerivati, jer Ca i Fe nisu u dobrim odnosima). Ako se smije – kretanje i svjež vazduh se preporučuju u velikoj mjeri. Srećno svim buducim mamama!

  • Dijana Stojanović

    Po ovome trudnice ne bi trebalo ništa da jedu. Lično mislim da je ovo pretrpano. Slažem se da treba da se vodi računa, pogotovo kad si trudan, ali ovo je baš puno, ne znam da li ima ijedna trudnica da sve ovo izbegava?