Štetan veštački zaslađivač

I pored toga što je u poslednje vreme izuzetno popularan, veštački zaslađivač aspartam daleko je od korisnog i poželjnog za organizam. Naime, opasnost koju nosi čini ga više nego ozloglašenim i nepoželjnim, čak toliko da se smatra i otrovom. Neke od najočiglendijih opasnosti uključuju ozbiljna oštećenja mozga, gubitak vida, kao i komplikacije sa sluhom.
Sam aspartam spada u grupu veštačkih zaslađivača koji u sebi ne sadrže saharin. Poznat je takođe i po tome što predstavlja jedan od sastojaka nekoliko prehrambenih artikala i napitaka, u kojima zamenjuje šećer. Isto tako, predstavlja i osnovu brojnih dijetalnih programa, kao i niskokalorične hrane, a poznat je još i pod imenima Nutra Sweet, Sponful i Eqyal.
U širu upotrebu uveden je još 1981. godine. Počevši od tog trenutka, neprestano je bio u centru pažnje brojnih kontroverzi i skandala koji se odnose na prehrambene namirnice. Tokom vremena, njegove izuzetno opasne osobine sve su više bivale očigledne.
Konsumiranje i posledice
Kada se putem hrane unese u organizam, aspartam u toku procesa varenja oslobađa supstancu zvanu aspartat. Ta supstanca predstavlja neurotransmiter koji upotrebljavaju neuroni u mozgu, prirodno je neophodna moždanim ćelijama.
Međutim, onog trenutka kada koncentracija aspartata u telu pređe dozvoljenu granicu, dolazi do trovanja krvi, pa čak i do izumiranja nervnih ćelija koje se nalaze u kičmenoj moždini i samom mozgu. Upravo iz ovog razloga, povišen nivo aspartama može dovesti do ozbiljnog oštećenja mozga.
S obzirom na to da je, najviše zahvaljujući ličnoj koristi nekadašnjeg prvog čoveka (Donald Rumsfeld) Američke administracije za hranu i lekove (FDA), ovaj veštački zaslađivač i zvanično bio odobren, ljudi nisu bili na pravi način upoznati sa njegovim izuzetno štetnim i opasnim dejstvom.
Naime, ukoliko trudnice redovno unose u organizam hranu koja sadrži aspartam, to automatski dovodi do nepoželjnog izlaganja nerođene bebe toksinima. Redovno unošenje aspartmana može izazvati povećanje nivoa glutamata, koji može naneti ozbiljno oštećenje mozgu bebe; i ne samo to: i majčini neuroni mogu biti potpuno uništeni.
Zabeleženo je i da prilikom konsumiranja dijetalnih napitaka koji u sebi sadrže aspartam, dolazi do njegovog razlaganja u malom crevu tokom procesa varenja. Za vreme ovog procesa, sam aspartam oslobađa i određenu količinu metanola, za koji se pouzdano zna da izuzetno negativno utiče na nerve i prekida prenos nervnih impulsa u mrežnjači, pa tako izuzetno nepovoljno utiče na vid osobe, izazivajući brojne komplikacije.
Zaključak
Ovo je još jedan primer zloupotrebe preparata od strane proizvođača i organizacija koje ih kontrolišu.
Najodgovorniji su državni organi i institucije koje dozvoljavaju promet lekova i artikala za ishranu, pa njihovoj savesti ostavljamo da "puštaju ili ne puštaju u promet" određene proizvode.
Nama ostaje da čitamo uputstva i sastav proizvoda, jer prema najnovijim našim i evropskim propisima, svaki proizvođač ili distributer mora da u deklaraciji navede sastav artikla (oznaka E), a postoje spiskovi zabranjenih (štetnih po zdravlje) aditiva, zaslađivača i dodataka namirnicama.
Opet se nameće zaključak da treba jesti tradicionalnu i običnu hranu, a za dijete koristiti zdravu hranu u manjim količnama, a ne razne zaslađivače, preparate, veštačke napitke, tablete i slično.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

aditiviaditivi štetni po zdravljeAspartamnegativne posledice dodataka za ishranuzaslađivačizdrava hrana
Komentari (1)
Dodaj komentar
  • N. N.

    Postoji sjajan dokumentarac na yt o aspartamu. Mislim da se tako i zove. Potražite ga i videćete da je aspartam otrov!