Stručnjaci otkrili koja je najgora hrana koju možete da pojedete: Neke namirnice će vas iznenaditi

Ako stalno jedete nezdravu hranu, s vremenom će vaše telo verovatno platiti cenu. Zapravo, glavni uzrok niza bolesti je loša ishrana – nedostatak pristojne ishrane može povećati rizik od bolesti srca, gojaznosti, dijabetesa tipa 2 i najmanje 13 različitih vrsta raka.

Ishrana bogata hranljivim materijama ključna je za zdravo telo i um, pa koje bi namirnice trebalo da izbacimo ili barem smanjimo kako bismo održali dobro zdravlje?

1. Krofna s džemom

Iako bi ova slatka poslastica mogla da bude izvrsnog ukusa, registrovani sportski nutricionista Rob Hobson napominje da sadrži belo brašno i šećer, a uz to je pržena u dubokom ulju.

“Samo jedna krofna s džemom sadrži oko 330 kalorija i pet kašičica šećera u jednoj porciji, a uz to ima i visok udeo zasićenih masti.”

2. Kobasice

“Ovaj prerađeni mesni proizvod ima visok udeo zasićenih masnoća i sadrži velike količine soli kao i aditive kao što su nitrati i nitriti.

“Svetsko istraživanje raka istaklo je činjenicu da je ishrana s visokim udelom prerađenog mesa kao što su kobasice faktor rizika za kolorektalni rak”, upozorava Rob.

Ako ćete za večeru ugurati kobasice, odaberite kvalitet i proverite sastojke na poleđini. Pazite da udeo mesa bude visok, a udio soli što je moguće niži.

3. Kokosovo ulje

Iako se čini da je kokosovo ulje steklo zdravstvenu aureolu, često ga se reklamira kao zdraviju alternativu u odnosu na sastojke kao što su maslinovo ili drugo biljno ulje/ulje od semenki, Rianon Lambert, registrovana nutricionistkinja i autorka knjige The Science of Nutrition, kaže da ono zapravo sadrži puno zasićenih masti.

“Znamo da je visoka konzumacija ove vrste masnoća povezana s povećanim rizikom od srčanih bolesti, stoga je važno da naše unose držimo unutar preporučenih količina od 20 g zasićenih masnoća za žene i 30 g za muškarce.

“Naravno da je kokosovo ulje nešto u čemu možemo i treba da uživamo kao deo uravnotežene, zdrave i raznolike ishrane, ali samo vodite računa o tome koliko unosite i pokušajte da se odlučite za zdravije nezasićene masti iz maslinovog ulja, orašastih plodova, semenki , i umesto toga avokado.”

4. Kola

„Ovo je prilično očigledno, ali tečni šećer nije dobar za vaše zdravlje“, kaže Rob, koji dodaje da svojim klijentima savetuje da izbegavaju koka-kolu koliko god mogu, prenosi Klik.hr.

5. Pohovana piletina

Popularno jelo za poneti koje bi moglo da obraduje vaše nepce, ali definitivno neće učiniti uslugu vašem zdravlju.

“Pečena piletina puna je zasićenih masti koje mogu povećati rizik od srčanih bolesti. Takođe sadrži gomilu soli koja može da povisi krvni pritisak ako se pojede prekomerno. Samo dva pržena pileća bataka sadrže skoro 500 kalorija, 2,5 g soli i velike količine zasićenih masti,” kaže Rob.

6. Voćni sok s dodatkom šećera

Iako čaša voćnog soka nudi jednu od vaših pet dnevno i dobar je izvor vitamina C i folata, koji su ključni za dobro zdravlje, neki voćni sokovi zapravo sadrže dodatni šećer, uz prirodne šećere koje već obezbeđuje voće. Rob predlaže da proverite etikete; ako vidite dodati šećer na spisku sastojaka, odlučite se za drugu marku.

7. Slatke žitarice za doručak

„Žitarice za doručak obogaćene su hranjivim materijama, a neke nemaju toliko šećera, što ih čini dobrim izborom za doručak kao deo uravnotežene ishrane“, kaže Rob.

“Međutim, neki su više poput pudinga jer sadrže velike količine šećera, pa čak i komadiće čokolade. Najbolje je kloniti se ovih.“

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

hranaishranazdravlje
Komentari (0)
Dodaj komentar