Superhrana koja čuva srce, oči i creva: Jeftino i ukusno povrće koje skoro i da nema kalorija

Tikvice, neupadljivo zeleno povrće koje mnogi od nas uzimaju zdravo za gotovo. Ali, da li ste ikada zastali da razmislite o svim blagodetima koje ona donosi vašem telu?

Tikvice su prava riznica vitamina, minerala i antioksidanasa, iako imaju samo 21 kaloriju po šoljici. Ovaj nepravedno zapostavljeni sastojak vašeg obroka zapravo je dragocen saveznik u očuvanju zdravlja. Da počnemo od osnova – tikvice su prepune vitamina A i C, vitalnih za jačanje imunološkog sistema i borbu protiv slobodnih radikala.

Tikvice su takođe bogate karotenoidima poput luteina i zeaksantina, koji su ključni za zdravlje očiju, posebno u prevenciji bolesti poput katarakte i makularne degeneracije.

Ako vam je potrebna dodatna motivacija da uključite tikvice u svoju ishranu, znajte da one čine čuda za vaše srce. Zahvaljujući vlaknima, kalijumu, magnezijumu i vitaminu K, tikvice pomažu u snižavanju holesterola i krvnog pritiska, smanjujući rizik od srčanih bolesti.

Tikvice su takođe bitne za zdravlje vašeg crevnog sistema, zahvaljujući visokom sadržaju vlakana i vode. Osim što poboljšavaju probavu i hidriraju telo, a hrane i zdrave bakterije u crevima, što je ključno za celokupno zdravlje organizma.

Ne zaboravimo ni folat i vitamin B6 koje sadrže tikvice. Folat je posebno važan tokom trudnoće, dok vitamin B6 pomaže u održavanju zdravog nervnog sistema i jačanju kognitivnih funkcija.

Sve u svemu, tikvice su mala, ali moćna superhrana koja zaslužuje mesto u vašoj ishrani. Sa toliko zdravstvenih benefita na raspolaganju, zašto ne biste svakodnevno uživali u ovom jedinstvenom povrću koje je dar prirode?

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

hranasavettikvicezdravlje
Komentari (0)
Dodaj komentar