Supernamirnica uz koju ćete smanjiti rizik od srčanog udara

Srčani udar događa se kada je najvažniji mišić u telu nedovoljno snabdeven kiseonikom i krvlju. Blokadu najčešće uzrokuje nakupljanje masti, holesterola i drugih materija koje stvaraju masnoću u arterijama koje hrane srce. Taj štetni proces naziva se koronarna bolest srca i vodeći je uzrok srčanog udara.

Srećom, tu bolest moguće je sprečiti zdravim životnim stilom. Izbor zdravih namirnica igra ključnu ulogu u prevenciji kardiovaskularnih problema, a sve više dokaza ide u prilog ishrani koja se bazira isključivo na biljkama.

Istraživanje objavljeno u Journal of the American Heart Associationu ukazalo je na nekoliko od prednosti.

Istraživači su posmatrali prehrambene navike više od 10.000 odraslih Amerikanaca srednjeg životnog doba koji se hrane uglavnom ili samo s biljkama i došli do zaključka da njih 16 posto ima manji rizik od kardiovaskularnih bolesti kao što su srčani udar ili zatajenje srca, 32 posto ima manji rizik od smrtnog ishoda kao posledice kardiovaskularnih bolesti, a 25 posto manji rizik od umiranja od bilo kojeg uzroka u odnosu na one koji jedu manje namirnica biljnog porekla.

Zato su odlučili da još više zagrebu u detalje ovog načina ishrane pa su došli do zaključka da je jedna namirnica posebno značajna. To je tofu.

Jedenje tofua i druge hrane na bazi soje uključuje visok nivo izoflavona i smanjuje rizik od srčanih bolesti, zaključak je istraživanja koje je sprovela Škola javnog zdravlja Harvard T.H. Chan.

Izoflavoni su deo grupe jedinjenja na biljnoj bazi koji se nazivaju fitoestrogeni.

Ta studija koju je vodio vanredni profesor Katedre za ishranu Qi Sun, analizirala je podatke više od 200.000 učesnika u postojećim zdravstvenim studijama.

Otkriveno je da su oni koji su jeli tofu više od jednom nedeljno smanjili rizik od bolesti srca za 18 posto.

Smanjeni rizik bio je najizraženiji kod mladih žena i žena u postmenopauzi koje nisu uzimale hormone.

„Mislim da tofu nikako nije čarobna namirnica, ali je svakako zdrava i treba je uključiti u ishranu”, rekao je profesor Sun.

Osim zdrave ishrane, vežbanje će takođe smanjiti rizik od bolesti srca zato što je kombinacija te dve stvari najbolji način održavanja težine.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

hranaINFARKTishrananamirnicasrcani udartofu
Komentari (0)
Dodaj komentar