Suplementi opasni po zdravlje

Američki istraživači ustanovili su da se potencijalno opasan stimulans pod nazivom AMP Citrate ili DMBA nalazi u nekim dodacima hrani. Testirano je 14 preparata: za smanjenje težine, energetski napici i preparati za poboljšanje pamćenja. Od 14 preparata čak 12 je sadržalo DMBA.

DMBA je hemijski reagens koji sadrži stimulanse, pa i kancerogene sastojke, i veoma je sličan hemijskom preparatu DMAA, koji je zabranila Američka agencija za hranu i lekove. DMAA je inače kao dodatak artiklima za ishranu bio u upotrebi još od 1944. godine, a 1983. godine je povučen iz prodaje.

Proizvođači testiranih preparata pravdaju se time da sastojak nisu dodavali proizvodima, već da on potiče iz čaja, da je prirodan sastojak nekih biljaka i da „ne škodi ljudima“.

Dr Tara Narula, kardiolog u Lenoks hil bolnici u Njujorku, izjavila je: „DMBA je sličan amfetaminima, koji izazivaju srčane i neuropsihijatrijske efekte, i to je ‘rođak’ stimulansa DMAA, koji je povučen sa tržišta 2012. godine. Kada je reč o upotrebi DMAA, zabeleženo je čak 86 neželjenih događaja kao što su srčani udar, moždani udar i smrt.“

Napomene

Ovo je još jedno upozorenje svima koji pribegavaju energetskim preparatima, veštačkim suplementima za mršavljenje i preparatima za poboljšanje pamćenja, da ne preteruju sa veštačkim stimulansima, jer se mnogo puta pokazalo da nisu zdravi.

Ipak su najbolji i najzdraviji prirodni izvori vitamina, minerala i energije: voće, povrće, mahunarke, morski plodovi, riba, mlečni proizvodi, koštunjavo voće…

Nadamo se da ovi zabranjeni i sumnjivi proizvodi još nisu došli i da neće dospeti na naše tržište.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

energetski napiciopasni suplementisredstva za mršavljenjesuplementi
Komentari (0)
Dodaj komentar